Vragen over onze vormingen

Een Hujo-cursus heeft een kleine cursusgroep met grote verscheidenheid aan cursisten waarin we met onze instructeurs de deelnemers begeleiden in hun groeiproces. Een proces van kennen, kunnen en het ‘zijn’ als begeleiders, waar vooral het ‘zijn’, de begeleiderhouding, belangrijk is. De cursisten krijgen waarden mee: respect, eerlijkheid, oprechtheid, open houding, positief en opbouwend maatschappijkritisch durven denken. Daarbij maken we gebruik van de methodes: vrij onderzoek en experiment, reflectie, kwalitatieve communicatie, moraal op speelse wijze, en samen al doende groeien. Deze waarden en methodes integreren we in onze omgang met kinderen en jongeren, in onze gehele werking en ons dagelijks leven. Wil je meer weten over onze kijk op vorming, neem gerust een kijkje in het volgende document.
Tijdens deze vorming word je opgeleid tot animator. Je gaat gedurende een hele week samen met andere animatoren in spe op ontdekking. Er worden heel wat speelse leermomenten voorzien waarbij we ons verdiepen in volgende thema’s:

Open en eerlijk communiceren: een heel proces en het begin van alles.
Ik als begeleider, de democratische leider.
Wie zijn onze kinderen en jongeren? Wat is hun leefwereld? Hoe begeleid je hen, ook de kinderen en jongeren met speciale noden (ADHD, Autisme, …)
Voorkomen en aanpakken van problemen (Belonen en straffen, pesten, …
Spelen spelen: Hoe maak je een spel? Hoe begeleid je een spel op vlak van inhoud, organisatie en veiligheid? Hoe zorg je voor voldoende afwisseling?
Inkleden: We gaan grimeren, verkleden, rollen spelen, verhalen verzinnen, decors bouwen,…

Kortom je vindt er alle ingrediënten om aan de slag te gaan binnen jouw lokale groep en de vakantiewerking.

In deze cursus gaan we heel wat experimenteren en onderzoeken. We verdiepen ons hierbij in volgende thema’s:

Ik als begeleider
Het begeleiden van leiders: Wat is hun leefwereld? Hoe motiveer en stimuleer je hen? Hoe begeleid je animatoren in spe?
Groepsdynamica en conflicthantering
De groeitrap: Hoe kunnen we onze kinderen, jongeren én begeleiders blijven uitdagen?
Geven en krijgen van feedback, hoe zit dat nu?
Het groter geheel van organiseren van activiteiten, weekends en kampen.

Kortom, deze cursus bevat alle ingrediënten om aan de slag te gaan binnen jouw lokale groep en de vakantiewerking.

Deze cursus is gericht naar wie een verantwoordelijke functie heeft binnen een lokale groep en/of mee in het vormingsteam wil stappen. Tijdens deze cursus verdiepen we ons in:

Hoe speek je voor een groep? Hoe kan je moeilijke en minder moeilijke gesprekken begeleiden.
Zoeken naar methodieken en deze toepassen.
Verwerken van inhouden en deze op een speelse wijze overbrengen.
Hoe ga je doelstellingen bepalen en bereiken?
Geven en ontvangen van feedback, hoe doe je dat? Hoe begeleid je zulke gespreken?
Jeugdwerkgerelateerde ervaring en leersituaties opzetten om de jongeren te blijven uitdagen, te laten ontdekken en te leren.

Kortom we leren er het beste uit onszelf en de anderen te halen.

Je kan niet zomaar mee gaan op elke vorming. Omdat onze vormingen vasthangen aan attesten uitgereikt door de Vlaamse Overheid zijn er enkele voorwaarden opgesteld. Welke vorming je wil of kan volgen, hangt af van jouw leeftijd, eventueel behaalde attesten en ervaring. Wie kan mee op welke cursussen:

Animatorenvorming: Je wordt het jaar van de cursus 16 jaar, je bent 16 jaar of ouder en je hebt zin om de uitdagingen van het jeugdwerk aan te gaan.
Hoofdanimatorenvorming: Je bent 18 jaar of ouder en in het bezit van een attest animator. Of je bent 18 jaar of ouder en je hebt geen attest animator, maar wel minimum 3 jaar ervaring in het jeugdwerk.
Instructeurscursus: Je bent minstens 21 jaar en in bezit van het attest hoofdanimator. Of je bent minstens 21 jaar en niet in het bezit van het attest, maar wel minimum 3 jaar ervaring in het werken met jongeren.

Na volgen van de cursus vertrek je op stage. Als animator is dit 60 uren, als hoofdanimator 30 uur en als instructeur opnieuw 60 uur. Naast de de kennis en vaardigheden die je tijdens de cursus hebt opgedaan, kan je ook rekenen op een stagebegeleider en een stageboekje om je door deze periode te loodsen.
De stagebegeleider is de persoon die jou zal ondersteunen in jouw groeiproces. Hij/zij staat klaar om antwoord te geven op al jouw vragen en zal op regelmatige tijdstippen samen met jou terugblikken op jouw stage. De resultaten van deze terugblikmomenten wordt genoteerd in jouw stageboekje.
Heb je al jouw stage uren doorlopen en een goede beoordeling ontvangen van jouw stagebegeleider, dan stuur je jouw stageboekje op naar Hujo. Wij vragen jouw attest aan en enkele weken later valt dit in jouw bus.
Ben je jouw attest kwijt, dan kan je een duplicaat aanvragen. Je neemt contact op met vorming[@]hujo.be en geeft volgende gegevens door: Achternaam, voornaam, adres, geboortedatum, welk attest je verloren bent, de locatie en data/periode van de cursus die je toen gevolgd hebt. Eenmaal we alle informatie van jou ontvangen hebben kunnen we het duplicaat aanvragen.
Heel wat gemeenten en steden betalen een deel van het cursusgeld terug. Hoeveel dit precies is verschilt van gemeente tot gemeente. Op het einde van de cursus ontvang je een bewijs van deelname. Met dit bewijs ga je naar jouw gemeente en zullen zij een deel van het cursusgeld terugbetalen.
Wil je weten hoeveel dit precies is voor jou? Neem contact op met vorming[@]hujo.be en we zoeken het uit.
Indien je het antwoord op jouw vragen niet kan vinden op de site, dan kan je deze ook stellen door te mailen naar vorming[@]hujo.be of bellen op het Hujo nummer 02/251.79.20