10 plaatsen die nu al veranderd zijn door klimaatverandering

Stefaan DINK, Ecologie Leave a Comment

UGANDA

In Uganda wilde een NGO extra bomen planten in een natuurgebied om CO2 uit de lucht te halen. Daardoor werden lokale boerengemeenschappen verjaagd. In veel gelijkaardige conflicten werden de meest kwetsbaren dubbel slachtoffer van de klimaatverandering.

De Alpen

De Alpen warmen drie keer zo snel op als het globale gemiddelde. Gletsjers smelten af en de begroeiing verandert. Ook de skigebieden zijn bedreigd.

De Noordwestelijke Doorvaart

Door het smelten van de poolkappen kwam in 2007 plots een nieuwe zeeroute vrij.

EUROPA

Nu al zorgt klimaatverandering voor meer migratie dan alle oorlogen samen. Als Europa nog strenger wordt tegenover migranten, mogen we er niet aan denken hoeveel menselijke drama’s zich nog zullen voordoen in de Middellandse Zee.

Eilandstaten

Vorig jaar vroeg Kiribati al hulp om de bevolking te evacueren. De stijging van de zeespiegel maakte het land onbewoonbaar.

Het Groot Barrièrerif

Meer dan een derde van de CO2 die we sinds de industriële revolutie uitstootten is opgenomen door de oceanen. Door de stijgende zuurtegraad is minstens tien procent van het grootste koraalrif ter wereld afgestorven.

Europese wijnvelden

Tot nu toe is de opwarming van het klimaat goed nieuws voor Europese wijnboeren. Snellere rijping resulteert in meer suiker bij de fermentatie en dus sterkere wijnen.

Italië

Door een ongewoon zachte winter kende Italië in 2007 een explosie van het aantal Aziatische Tijgermuggen, potentiële dragers van een variant van het Dengue virus. Hierdoor brak de eerste Europese tropische epidemie uit.

De golf van Mexico

In de Amerikaanse staten in de Golf van Mexico passen verzekeringsmaatschappijen massaal hun prijzen aan wegens verhoogd orkaangevaar.

Darfur

Door aanhoudende droogte veroorzaakt door klimaatverandering braken in Darfur gevechten uit tussen sedentaire en nomadische stammen. Er was namelijk onvoldoende begroeiing over om beide groepen te voeden.

Bron: www.scientificamerican.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *