8 vrouwelijke uitvinders die je moet kennen

Rens VETT Leave a Comment

Iedereen heeft weleens gehoord van alom bekende uitvinders zoals Karl Benz en Alexander Graham Bell, maar wist je dat de basis van het draadloos internet gelegd werd door een vrouw, en dat ook de uitvinding van de handmatige ijsmaker op het palmares van een vrouw staat te blinken?  Als sinds het begin van het wetenschappelijk denken, hebben vrouwen een belangrijke rol gespeeld en beduidende bijdragen geleverd. Geen moment beter dan vandaag – op de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap –  om hun baanbrekende activiteiten in de verf te zetten.

  1. Marie Curie – radioactiviteit

De jullie waarschijnlijk niet onbekende Marie Curie ontwikkelde op haar 44 jaar de theorie van radioactiviteit. Als klein meisje blonk ze uit op school, maar in het door Rusland bezette deel van Polen, kregen vrouwen geen toegang tot de universiteit. Daarom vertrok Marie in 1891 naar Parijs en volgde ze aan de Sorbonne een opleiding wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ze leerde er haar man Pierre Curie kennen met wie ze later in het jaar 1895 zou trouwen. Marie ontdekte de elementen polonium en radium in 1898 en won twee Nobelprijzen voor haar bijdrage aan de wetenschap. Wist je trouwens dat het scheikundige element curium naar haar vernoemd is?

  1. Nancy Johnson – ijsmaker

De Amerikaanse Nancy Johnson vond de met de hand aangedreven ijsmaker uit en patenteerde die in 1843. Het is dankzij deze vrouw dat we in de zomer kunnen genieten van een heerlijk hoorntje met enkele bollen vanille, mmm. Of ben je eerder fan van pistache of chocolade of banaan of …? Alleszins: bedankt Nancy!

  1. Mary Anderson – ruitenwisser

Er wordt weleens gezegd dat mannen veel van auto’s kennen, maar de uitvinding van de ruitenwisser, die gebeurde door een vrouw. In 1903 bedacht Mary Anderson tijdens een reis naar New York City de ruitenwisser: een arm met rubberen rand die door de chauffeur geactiveerd kon worden zonder uit de wagen te stappen. Stel je voor anno 2019 … een wagen zonder ruitenwissers? Geen lachertje in België.

  1. Grace Hopper – computerprogramma

Grace Hopper, een van de eerste computerprogrammeurs ontwierp na haar dienst als officier bij de Amerikaanse marine de eerste compiler, een computerprogramma dat het mogelijk maakte om menselijke opdrachten, in de vorm van een programmeertaal, om te zetten in een computercode. De basis van onze huidige computertaal was gelegd.

  1. Hedy Lamarr – wifi

Het grote publiek leerde Hedy kennen als actrice, maar ze maakte in haar latere leven ook naam als uitvindster. Hedy raakte geïnteresseerd in radiocommunicatie en stond aan de wieg van de moderne wifi-technologie. Ze bedacht een geheim communicatiesysteem, dat joviaal onthaald werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor maakte ze gebruik van frequentieverspringing, een techniek waarbij verschillende frequenties gebruikt worden tussen zender en ontvanger, en afluisteren bemoeilijkt. Een methode die nog steeds wordt toegepast in vrijwel alle draadloze digitale communicatie. Thanks for the wifi Hedy!

  1. Maria Telkes – zonne-energie

Deze van oorsprong Hongaarse vrouw is verantwoordelijk voor de uitvinding van het eerste huis op zonne-energie. Dankzij haar kunnen we onze huisjes op een natuurlijke manier verwarmen en zo een positieve bijdrage leveren aan het milieu. 

  1. Stephanie Kwolek – kevlar

Politieagenten mogen van geluk spreken dat Stephanie Kwolek  in 1965 kevlar uitvond, een supersterke vezel die het hoofdbestanddeel vormt van kogelvrije vesten. De vezel is vijf keer sterker dan staal en wordt tegenwoordig verwerkt in talloze toepassingen: van ski’s tot vliegtuigonderdelen. Dankzij deze vrouw zijn door de jaren heen tal van levens gered.  

  1. Josephine Cochrane – vaatwasser

Dat we vandaag die vuile borden in de vaatwasser kunnen proppen en geen uren staan af te wassen, danken we aan Jopsephine Cochrane. Ze organiseerde – als vrouw van een welstellende handelaar – geregeld dinner parties en gebruikte daarvoor haar peperdure servies. Borden glipten vaker dan gewenst door de vingers van de huishoudsters die achteraf de afwas deden. En zo ontstond de vaatwasser. Haar redenering? “Als niemand anders het doet, dan moet ik de vaatwasser wel uitvinden.”

Bronnen:
Formesyn, L. (2013) Acht onmisbare uitvindingen door vrouwen. Geraadpleegd op 8 februari 2019, https://www.demorgen.be/wetenschap/acht-onmisbare-uitvindingen-door-vrouwen-bd48ae0d/Collectie in de kijker: dossier Vrouwen en Wetenschap.
Geraadpleegd op 8 februari 2019, https://www.arhus.be/kenniscentrum/collectie-en-info/collectie-in-de-kijker/collectie-in-de-kijker-dossier-vrouwen-en-wetenschap/

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *