TWIST – Voorbij ‘Wij versus zij’ (vormingsdag)

Vorming
TWIST – Voorbij ‘Wij versus zij’ (vormingsdag)

TWIST! is een kritische vormingsdag voor vrijwillige en professionele jeugd(welzijns)werkers, studenten met interesse in werken met jeugd en leerkrachten.

We gaan hands-on te werk rond levensbeschouwing bij jongeren, polarisatie, identiteit, gesprekstechnieken, hoe omgaan met verschillen binnen je doelgroep en nog veel meer. In de diverse samenleving van vandaag kunnen we allemaal wel wat tips & tricks gebruiken!

⚠️ Belangrijke mededeling ⚠️
TWIST gaat dit jaar digitaal door! Er zijn nog een aantal plaatsen, dus inschrijven kan nog. Wegens het digitale is TWIST dit jaar ook volledig gratis, mits een waarborg om je plek in de workshops te reserveren. Zoom links voor de workshops worden later doorgemaild.


Programma

 Onthaal 8u45

? Inleiding door Christophe Busch 9u15

Christophe Busch geeft ons inzichten in het thema ‘voorbij wij-zij’: de dynamiek van polarisatie en steekt met een boeiende lezing ons intellectueel vuur aan om volledig opgewarmd aan de workshops te beginnen.

? WORKSHOPS 10u45

? Burgerparticipatie: Waar begint dat ergens? – DeMens.nu

In deze interactieve workshop reiken we handvaten aan om verbindend aan de slag te gaan met jongeren (18-30j). We zoomen in op initiatieven van burgers die tegen polarisering ingaan en zich inzetten om het samenleven in lokale context te versterken. Hoe kunnen jongeren aan de slag gaan met initiatieven? En hoe kan je hen hierin begeleiden?

? (VOLZET) Debate the debated: debat als methodiek – Debatunie

Hoe start je een debat (geen discussie) met jongeren over moeilijk te bespreken thema’s? Via verschillende methodieken kom je op een interactieve manier te weten hoe je aan de slag kan, van het zoeken van een stelling tot het debatteren in groep.


? The good, the bad and the values – DeMens.nu

In deze workshop gaan we aan de slag met het kleur van jouw denken. Op een creatieve manier brengen we jouw waardenkader in beeld om van hieruit verbindend te kijken naar dat van je omgeving of… zien we net waarom het botst! Op deze manier krijg je inzichten mee rond identiteit, zelfreflectie en zingeving aan de hand van praktische tools die je vervolgens kan meenemen naar je eigen werkveld!


? Wat drijft jou? Een speelse ontdekkingstocht naar je drijfveren en waarden – DeMens.nu

We doen wat we doen, maar vrijwel nooit ‘zomaar wat’. We hebben veelal ‘goede redenen’ om iets te doen of net te laten. Wat beweegt jou? Waar hecht jij belang aan? De focus van deze workshop ligt op zelfonderzoek, maar we maken tegelijk de reflectie naar jongeren en hoe je met hen aan de slag kan om onderliggende drijfveren en waarden te expliciteren.

Lunchpauze van 1 uur

? WORKSHOPS 13u30

?  Wij of zij: omgaan met de dynamiek van polarisatie – Wij-Zij

Tijdens deze vorming krijg je een overzicht van de mechaniek van polarisatie, de vijf rollen die je daarin kan spelen én de vier gamechangers die je op weg zetten naar een succesvolle depolarisatie. Gewapend met die kennis ga je zelf aan de slag en pas je dit toe op een praktijkvoorbeeld.


? (VOLZET) Conflicthantering – Hujo vzw

We zien conflicten vaak als iets negatiefs, als onjuist of als afbrekend. Deze opvatting belemmert ons bij het omgaan met conflicten, maar werken wel conflicten in de hand. Het goede nieuws is: Als het conflict goed gehanteerd wordt, kan het een positieve bijdrage leveren aan de relatie. Daar gaan wij tijdens deze workshop mee aan de slag!


? Ben jij een Stoïcijn? – DeMens.nu

In deze workshop wordt de Stoïcijnse levenskunst belicht. We ontdekken hoe verbindend Stoïcijnen zijn, hoe je iemand kan helpen met Stoïcijnse gesprekstechnieken en wat een Stoïcijn te zeggen heeft over wij vs zij.


? Leren Filosoferen – DeMens.nu
Door naar de ander te luisteren en samen na te denken kan je je denkbeelden verruimen en groeien in verbondenheid. Hoe gaat dat in z’n werk? We proberen het zelf uit, en zo leer je stap voor stap filosoferen met jong en oud. Geen voorkennis vereist. En met veel leuke tips van de enthousiaste filosoof.

? Afsluitmoment 15u30

Jammer genoeg kunnen we digitaal geen receptie organiseren, maar jullie ontvangen van ons aan het einde van de dag een boodschap via mail (zeer spannend!).

Atelier Kastart, een kunsteducatief Atelier, ging samen met jullie een poster ontwikkelen op de vormingsdag. Atelier Kastart doet op een speelse manier aan zelfonderzoek en versterkt op die manier de veerkracht van mensen.  Ze zullen deze poster alsnog maken, maar helaas zonder jullie fysiek te zien. We vragen graag aan alle deelnemers om een foto van jouw gezicht door te sturen bij je inschrijving. Check hieronder hun teaser filmpje!


? Wat kost dat?

》€ 0 voor de hele dag
》€ 10 euro waarborg om je plek in de workshops te reserveren


*Mocht de waarborg een probleem vormen, dan zoeken we samen graag naar een oplossing.


Inschrijven

? Vragen of opmerkingen?
Je kan altijd terecht bij Marte via marte@hujo.be of bij Joke via joke.neels@demens.nu

Lees hier de inschrijvingsvoorwaarden: https://www.hujo.be/inschrijvingsvoorwaarden/

Dit is een samenwerking tussen DeMens.nu, Hujo vzw en het Geuzenhuis.