Big city life

Stefaan DINK Leave a Comment

Januari, je kent het wel, de maand van de nieuwjaarsrecepties. Ook de vrijzinnigen blijven daar niet van gespaard. Doorgaans een saaie bedoening, maar dit jaar koos de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) voor ‘inspiratie’ als thema. Om hun leden, die – laat ons eerlijk zijn – voornamelijk ‘grijze geuzen’ zijn, te overtuigen van de kracht van jongeren nodigden ze niemand minder dan Sihame El Kaouakibi uit voor een boeiende presentatie over grootstedelijk jeugdwerk.
Al gehoord of gelezen over Sihame El Kaouakibi? Ze was de eerste die de titel ‘Antwerpenaar van het jaar’ kreeg in 2011. Ze sleepte ook verschillende prijzen in de wacht waaronder de ‘Vlaamse Cultuurprijs 2012’, ‘Belgium’s Outstanding Young Person’ en ‘Straffe Madam 2013′. Ze stond ook in de Knack lijst van ’30 sterke vrouwen die de wereld veranderden’. Als je Sihame zelf niet kent, dan heb je misschien wel al gehoord van haar project ‘Let’s Go Urban’, een ‘urban arts’ project dat jongeren uit de stad een artistieke turboboost geeft. Spontaan zou je misschien denken aan hip-hop en graffiti, maar ‘urban art’ gaat veel breder.
De levensstijl van de mensen die in de stad wonen wordt vaak bestempeld als meer hectisch of opgejaagd dan bij plattelandsbewoners. Nochtans biedt opgroeien in een grootstad ook heel wat kansen! Sommige dingen gebeuren nu eenmaal alleen als er een heleboel mensen dicht opeen leven. Zo leidt bevolkingsdichtheid ook tot een rijke culturele diversiteit. Alleen in stedelijke centra vind je zo’n groot aanbod aan concerten, theater, kunst en andere culturele activiteiten. Deze bruisende smeltkroes weet dagelijks heel wat jongeren te inspireren.
Het project ‘Let’s Go Urban’ brengt jongeren samen die hun passie voor de stad omzetten in ‘urban art’. Wekelijks zijn er dans-, media-, sport-, koor- of andere lessen. Geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur of religie, geen van deze dingen spelen een rol, iedereen tussen 6 en 30 jaar oud is welkom. De bedrijvigheid ter plekke werkt ongelooflijk aanstekelijk en je merkt ook snel dat ze niet op een eiland zitten met hun projecten. Door hun groot netwerk binnen de culturele wereld geraken de projecten van de jongeren ook bij het grote publiek. Zo hebben de artiesten van Let´s Go Urban al op verschillende podia gestaan, zoals The Night of The Proms of een coproductie met de Vlaamse Opera “Is it love?”
Het project creëert ook groeikansen. Jongeren met artistieke ambities worden persoonlijk geholpen – door personeel, ‘young coaches’ of jongeren die al hun weg al bepaald hebben – bij het uitstippelen van een eigen traject. Hierbij wordt verder gekeken dan de kunst, via allerlei partners worden ze ook geholpen bij het zoeken van een huis of het behalen van een diploma. De resultaten zijn er! Verschillende jongeren zijn ondertussen zelf lesgever of actief bij professionele gezelschappen en organisaties.
In haar presentatie op de nieuwjaarsreceptie benadrukte Sihame het engagement van de jongeren. ‘Let’s Go Urban’ is geen hobbyclub, het bruist van ambitie. Het is de bedoeling dat de jongeren actief, open, geëngageerd, (zelf)kritisch en gedisciplineerd zijn als ze meedoen. Zo is aanwezigheid in elke les verplicht. Op een jaar krijgt men drie Jokers, die men doordacht moet inzetten want ‘op is op’. In tegendeel tot wat ouderen vaak denken vinden de jongeren dit OK. Jongeren zitten boordevol goesting. Als het hen boeit nemen ze het maar al te graag serieus. Shihame’s levensmotto? “Schat jezelf naar waarde, schat je naaste naar waarde en handel vanuit jouw goesting om mee het verschil te maken”.
LEESTIP:
In 2013 verscheen Shihane’s eerste boek: “#BELIEVE”. Hierin staat de goesting van jongeren centraal. Het roept beleidsmakers op om de oogkleppen af te werpen en zich op een positieve en stimulerende manier met de jeugd bezig te houden. Ze spreekt uit haar ervaringen bij ‘Let’s Go Urban’.
DVDE.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *