“Debatteren is fijn en zeker in deze context.”

Rens Op de rooster, VETT, Vrije mening 1 Comment

De Debatwedstrijd in een notendop: acht  provinciale voorrondes, evenveel actuele stellingen en een heleboel kritische redenaars die – met het nodige angstzweet, maar ook met een goedgevulde rugzak sterke argumenten – staan te popelen om het verbaal tegen elkaar op te nemen. En dat met een duidelijk doel voor ogen: de nationale finale in het Vlaams Parlement. Want ook de mening van jongeren telt, en dat bewijzen ze keer op keer tijdens deze wedstrijd. Tijd voor een babbel met Warre en Mattias. Zij wonnen de voorronde in Antwerpen en mogen zich na de overwinning in het Vlaams Parlement ook het beste debatduo van 2019 noemen.

Proficiat met de overwinning Warre & Mattias! Hadden jullie dit durven dromen?
Mattias: Ik denk het wel. (lacht) We droomden er in ieder geval wel van, maar om dat effectief werkelijkheid te zien worden, dat is wel speciaal. Ik ben ervan overtuigd dat we veel te danken hebben aan onze klasgenoten en leerkrachten.

Mattias & Warre in debat tijdens de voorronde in Antwerpen

Even terugspoelen. Hoe zijn jullie bij de Debatwedstrijd terechtgekomen?
Warre: Via onze leerkracht niet-confessionele zedenleer. Ze sprak ons aan omdat we in de klas wel vaker de  discussie aangaan met elkaar en met de rest van de klas. Op een moment zei ze: ‘Warre & Mattias, is het geen idee om aan de Debatwedstrijd deel te nemen?’ En zo zijn we uiteindelijk hier beland.

Hebben jullie veel voorbereid in de klas?
Mattias: In de klas zelf hebben we er eigenlijk  geen lessen aan besteed, maar onderling hebben we wel veel voorbereid. Vooral na school en tijdens de middagen zaten we vaak samen. Tot vannacht zelfs eigenlijk.

Tot vannacht?!
Mattias: Jazeker. Het was dus best wel wat spannend. De afgelopen weken hadden we ook niet heel erg veel tijd door eindwerken enzovoort, maar we vertrouwden op onze eigen krachten en die hebben we ten volle benut.

Met welk gevoel stonden jullie dan op deze ochtend? Een tikkeltje nerveus of waren jullie zeker van je stuk?
Mattias: Ik denk wel zoals op een doorsnee zaterdagochtend. We hebben dan ook samen geslapen. Allez in hetzelfde huis althans. (lacht) Er hing een goede sfeer en we konden ook op de steun en hulp van enkele medeleerlingen rekenen. Eigenlijk niet al te veel stress dus, totdat we hier aankwamen …

Mattias & Warre, voorronde Antwerpen

Hoe hebben jullie je klaargestoomd voor de grote finale hier in het Vlaams Parlement?
Mattias: (lacht) Een beetje last-minute eerlijk gezegd. Zoals Warre al zei hebben we niet veel tijd gehad de laatste weken. We hadden ons goed voorbereid op de voorronde: veel opgezocht en uitgeschreven, maar tot afgelopen woensdag hebben we niet echt meer aan die voorbereiding kunnen werken. Voor de finale moesten onze standpunten in ons hoofd zitten. We hadden onszelf opgelegd om zo weinig mogelijk af te lezen en hebben dus nog hard geknokt.

Wat vonden jullie van de stellingen? Liggen jullie net zoals veel jongeren wakker van de onderwerpen die aan bod kwamen?
Warre: Van sommige stellingen wel, andere stellingen vonden we soms wat grappig en waren misschien niet helemaal goed gedefinieerd naar onze mening.

Over welke stelling hebben jullie het dan?
Warre: Bijvoorbeeld die ene stelling over dieren die een beter leven zouden hebben in een dierentuin dan in het wild. Het woord ‘beter’ zat ons wat dwars. Het hele debat kan rond dat woord draaien en we denken niet dat dat de bedoeling kan of mag zijn. Maar over het algemeen zijn de stellingen wel heel actueel. Hoewel ik persoonlijk – al weet ik niet of dat mag –  nog liever dingen gezien had over politiek actuele zaken zoals migranten of veganisme. Dat zou volgens mij resulteren in nog pittigere debatten.

Hoe was het om elke stelling vanuit zowel een pro als contra standpunt te benaderen?
Mattias: Wel een beetje vreemd soms natuurlijk, en ook wel het moeilijkste punt van het debat. Als je dan pro of contra verdedigt, moet je toch wel wat dingen achterhouden terwijl je zelf weet dat hetgeen je zegt misschien niet helemaal waar is. Enerzijds voelt het soms wat bipolair, anderzijds is het een zeer interessante oefening. Toch ben ik ervan overtuigd dat we in het echte leven meer ambiëren om werkelijk tot een oplossing te komen.

Waren er stellingen bij waarvan jullie stiekem hoopten dat die het niet zouden worden?
Warre: Ja die stelling over prestatiedruk.1 We vonden hier bijzonder weinig hard cijfermateriaal en goede argumenten over terug. Ook een redelijk subjectief onderwerp dachten we, iets dat afhankelijk is van persoon tot persoon. Stiekem hoopten we dus om die stelling niet te trekken. Nog zo eentje was die van de drugscentra.2 Helaas kregen we die dan toch.

Hoe blikken jullie terug op de Debatwedstrijd 2019?
Warre: Wel we zijn er zo wat holderdebolder ingerold, hebben tijdens de voorronde  in Antwerpen veel plezier gehad en toen begonnen we die wedstrijd ook echt te winnen. Op een bepaald moment dachten we: ‘Ok, het wordt wel serieuzer.’ Tot we ineens finalist werden van de Antwerpse voorronde, de finale wonnen en naar deze dag toe moesten werken. Toen begon het wat stresserender te worden, maar achteraf resulteerde dit in een fantastische ervaring. Debatteren is fijn en zeker in een context waarin je je kan verhouden tegenover studenten uit andere steden. Zeker de moeite om eens te doen!

Mattias & Warre na hun overwinning in het Vlaams Parlement

De Debatwedstrijd in 3 woorden. Probeer eens.
Mattias: Volgens mij: competitief.
Warre: (onderbreekt) Lachen. Echt lachen. En leerrijk, dat ook.  

Waren jullie een goed duo?
Warre: Ja, we zijn een fantastisch duo. Enerzijds zit het geheugen en de denkkracht bij Mattias, anderzijds heb je het theatrale en de ‘schwung’ die van mij komen.   

Nog eentje om het af te leren. Vrijzinnig humanisme: pro of contra?
Warre: Wel ja, … er zat daarnet iemand in de zaal die voor haar eindwerk een betoog gaat neerpennen over posthumanisme. En dat, dat is echt iets ongelooflijks interessant…

Bedankt voor jullie tijd en geniet nog maar even na van jullie titel als beste debatduo van 2019!

1 Hier wordt verwezen naar de stelling: “De druk op jongeren om te presteren is te hoog.”
Stelling: “De overheid moet centra voorzien waar drugsverlaafden gecontroleerd harddrugs kunnen gebruiken.”


Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *