difference day

Difference Day

Stefaan DINK, Vrije mening Leave a Comment

Sinds mijn eerste jaar aan de VUB ben ik uiterst geboeid door vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Op een druilerige zondagochtend trok ik dan ook met enkele vriendinnen naar ‘Difference Day’, een dag in het teken van de ‘Internationale Werelddag van de Persvrijheid’. Een uitgelezen kans om te ontdekken wat zich in het brein van journalisten afspeelt!

De eerste spreekster was Julia Cagé. In haar boek ‘red de media’ zoekt ze oplossingen voor de zware crisis waarmee kranten, radio en televisie worden geconfronteerd als gevolg van de stijgende concurrentie en daling van de inkomsten uit advertenties. Haar voorstel: creëer een nieuw statuut, ‘mediabedrijf zonder winstgevend doel’. Media en persagentschappen zijn namelijk te afhankelijk van machtige aandeelhouders en adverteerders die de inhoud beïnvloeden. Door dit nieuwe statuut zou het mogelijk worden om eigen lezers, werknemers en de internetgemeenschap meer te betrekken bij beslissingen over inhoud en thema’s. Een nieuw economisch model dat aangepast is aan de uitdagingen van de 21e eeuw!

Na een debat over onderzoeksjournalistiek bezochten we een tentoonstelling in BOZAR met verhalen van gevangengenomen journalisten. Ons laatste debat ging over de gevaren voor (oorlogs)journalisten. In het panel zaten een Midden-Oosten-experte, een gewezen Russische LGBT-journalist en twee doorwinterde Belgische oorlogsjournalisten (Stefan Blommaert en Annabel Van Den Berghe). We hebben allemaal zo onze ideeën over wat deze mensen zoal meemaken, maar wat is hun eigen visie? Wat me opviel was dat ze allemaal persoonlijke relaties cruciaal vinden om de gevaren te kunnen inschatten. Het leek alsof ze, doordat ze er midden in zitten, vooral kijken naar de situatie op kleine schaal. Waarom? De globale context negeren ze niet, maar deze helpt je niet veel verder als je bijvoorbeeld probeert via een smokkelroute de Gaza-strook binnen te geraken.

Het was een zeer interessante dag waarop we meer te weten zijn gekomen over het leven en de ervaringen van verschillende journalisten. Blij dat we geweest zijn!

 

Tessa Bogers

Studente Economische Wetenschappen KU Leuven


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *