Fietsen voor het klimaat!

Stefaan Van Parys DINK, Ecologie Leave a Comment

Onze planeet heeft koorts. Of het nu komt door overbevolking, systeemfalen, overconsumptie of gewoon collectieve navelstaarderij, wetenschappers zijn het over één ding eens: het is vijf na twaalf. We staan er ecologisch gezien slecht voor en hadden eigenlijk jaren geleden het roer moeten omgooien. In deze editie kijken we naar een nieuwe en frisse wind onder de Belgische wereldverbeteraars: Climate Express!

Er groeit en bloeit iets in de Belgische klimaatbeweging. Ooit gehoord van Climate Express? Het is fris, het is jong en bovenal, het is duizelingwekkend ambitieus. Dat mag ook wel. Na de klimaattop van Kopenhagen in 2009, waar elke iet of wat ecologist reikhalzend naar had zitten uitkijken, was de klimaatbeweging in een staat van verbijsterd fatalisme achtergebleven. De top had namelijk – nog maar eens – niks opgeleverd. Waarom zouden we nog op straat komen, als het toch niks opbrengt?

“We zijn een beweging aan het opbouwen die sterk genoeg wordt om van onderuit, bottom-up, verandering af te dwingen, zodat politici naar ons luisteren in plaats van omgekeerd.”

Bij Climate Express hadden ze ook hun lesje geleerd, maar zij zagen het anders. Natalie Eggermont, voorzitster van Climate Express, vertelde ons: “Ik ben er zeker van dat de volgende klimaattop weer een akkoord zal opleveren waar noch onze planeet noch de mensheid mee gebaat is. We gaan dan ook niet naar Parijs om het daar en dan eventjes op te lossen, om het vriendelijk te vragen. We zijn een beweging aan het opbouwen die sterk genoeg wordt om van onderuit, bottom-up, verandering af te dwingen, zodat politici naar ons luisteren in plaats van omgekeerd. Daarvoor moeten we aan hetzelfde zeel trekken, ook na de top.”

Zo gezegd, zo gedaan. Terwijl enkele jaren geleden een groot deel van de vroegere klimaatbeweging op zoek was naar haar tweede adem, schoot Climate Express in actie. In november 2013 vond de klimaattop in Warschau plaats. Toen al overtuigde Climate Express een hele waaier aan organisaties en een 800-tal mensen om op een speciaal ingelegde trein mee af te zakken naar het barre en koude Polen. Voor de deelnemers werd het een onvergetelijke ervaring. De treinreis alleen al, twaalf uur lang op een bomvolle trein vol muziek, workshops en discussies tussen activisten die geloven in een betere wereld, stel je voor! Eenmaal aangekomen waren de Belgen ruim in de meerderheid op die manifestatie en zetten ze het voorbeeld voor de rest van Europa.

Nu willen de jongens en meisjes van Climate Express dat aantal zomaar eventjes vertwaalfvoudigen op de klimaattop eind dit jaar in Parijs (COP21). 10.000 Belgen willen ze overtuigen om mee te gaan! Waarom? Parijs wordt een heel belangrijke top omdat het Kyotoprotocol dan vervalt en er een totaal nieuw kader gezocht wordt dat vanaf 2020 ingaat.
Climate Express gaat, trouw aan hun ecologische waarden, opnieuw met het openbaar vervoer, maar voor wie dat te makkelijk vindt, organiseren ze tussen 24 en 29 november een grote fietskaravaan richting de klimaatmars in Parijs. De Belgische klimaatcoaltie, een koepel van 70 verenigingen waaronder de vakbonden, NGO’s en zelfs jeugdverenigingen hebben alvast toegezegd. En ze gaan niet alleen zijn! Uit alle hoeken van de wereld komen mensen af om van de COP21 een sterk mobilisatiemoment te maken. Spaanse cyclistas, Rijselse cyclisten, Engelse bikers, Zweedse lopers, Zwitserse treinen, Duitse stappers, Amerikaanse boten, Turkse treinen. Zelfs uit Vietnam komen ze toegefietst om Parijs in vuur en vlam te zetten!

Ondertussen zitten ze niet stil. Met massale fietstochten door steden, teambuildings, discussiedagen en workshops – waar ze zelfs Climate Express onderbroeken maken, wie wil dat nu niet (?!) – over heel het land groeit de beweging dag na dag, vastberaden om van Parijs een daverend succes te maken.

Meer info? Check www.climate-express.be


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *