het geluk achterna reizen

Het Geluk Achterna Reizen

Stefaan Van Parys skeptische put, VETT Leave a Comment

reizenMaakt reizen gelukkig? In deze ‘Skeptische Put’ buigt Charlotte zich over die vraag!

 

Je hoort het vaak zeggen: “Reizen is iets dat je moet gedaan hebben”. Maar wel liefst niet té gek of té lang, want dan loop je weg van ‘het echte leven’. Maar wat is dat zelfs, het echte leven?

Haal een diploma, werk hard, betaal je lening voor je huis, krijg 2,5 kinderen en sluit een uitvaartverzekering af. De samenleving stopt je in een bepaald hokje en beperkt je zijn tot de algemene norm. Iedereen die iet of wat buiten de lijntjes kleurt wordt bestempeld als ‘abnormaal’ of ‘vreemd’. Mensen die voor een langere periode reizen zijn niet geïnteresseerd in huisje-boompje-beestje of een carrière. Ze lopen weg van het leven.

Ik ben het daar niet mee eens. Reizigers hebben de moed om de wereld daarbuiten te ontdekken en zich telkens weer in het avontuur te storten. Ze lopen net naar het leven toe. Je bent meer jezelf als je reist. Je bevindt je meer in een ‘te nemen’ of ‘te laten’ situatie. Waarom doen alsof? Als mensen je niet leuk vinden, pech! Je ziet ze toch niet meer terug. Je kan deze info gebruiken en over jezelf reflecteren, want elke dag betekent een nieuwe lei.

“Als trotter leer je jezelf pijnlijk goed kennen”

 

Begrijp mij niet verkeerd. Er is niks mis met een ‘normaal’ leven wensen of hebben. Maar er is ook niks mis met reizen en leven buiten de norm. We creëren onze eigen realiteit. De enige grenzen die we hebben, zijn diegene die we onszelf opleggen. Na een poosje in het buitenland realiseer je dat ‘normaal’ enkel duidt op de samenleving die door jou sociaal en cultureel geaccepteerd is. Als trotter leer je jezelf pijnlijk goed kennen. Je wordt geconfronteerd met het besef dat de waarden en normen waar je heilig in geloofde, niet meer zijn dan het cultureel erfgoed van de omgeving waar je opgroeide.

Dus, of reizen je gelukkiger maakt? Ik denk van niet. Gelukkig of ongelukkig zijn heeft immers niets met reizen te maken. De dingen die je doet, ziet, de mensen die je ontmoet, … ze kunnen allemaal fantastisch en adembenemend zijn. Maar uiteindelijk, waar je ook gaat, je neemt altijd jezelf mee. Wij zijn vaten gevuld met ambities, overtuigingen en emoties. Je kan niet weglopen van jezelf. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons eigen geluk.

 

Charlotte De Beule, 28 jaar, momenteel woonachtig te Denemarken

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *