Hujo got punked

Tom Dewanckele skeptische put Leave a Comment

Niemand is perfect, ook het Hujo-Team niet. Met het schaamrood op de wangen geven we toe: we hebben eerst onszelf en dan jullie gefopt. Enkele weken geleden deelden we – net als praktisch elke krant en nieuwswebsite over heel de wereld – een artikel op onze facebookpagina over jongeren die condooms uitvonden die van kleur veranderen bij aanraking met soa’s. Tsss.

Op 23 juni verscheen dit op DeRedactie.be: “Tieners ontwerpen condoom dat bij soa’s [seksueel overdraagbare aandoening, red.] van kleur verandert”. Verder lazen we: “Wie met een condoom vrijt, loopt sowieso veel minder risico op een soa. In de toekomst kan het rubber de drager ook alarmeren als hij met een soa in contact komt. Letterlijk. Drie Britse tieners van amper 13 en 14 jaar hebben immers een condoom ontworpen dat van kleur verandert als het in aanraking komt met soa’s. Sterker nog: afhankelijk van de aandoening, neemt het voorbehoedsmiddel een andere kleur aan. S.T.EYE. heet het condoom. Met de uitvinding heeft het trio een prijs gewonnen op de TeenTech Awards. De jongens mogen ook op bezoek in Buckingham Palace.”
Ongelooflijke uitvinding, nietwaar? Dat hangt ervan af hoe je ongelooflijk interpreteert. De website ‘Hopesandfears.com’ haalde er een leuk iets genaamd WETENSCHAP bij en kwam tot de conclusie dat we massaal in het ootje genomen zijn. Check het artikel “no, teenagers dit not invent STI-detecting color-changing condoms’ voor de hele uitleg.
Maar waarom werd dit zo massaal opgeblazen, zijn er dan geen kritische journalisten meer? Goede vraag, zeker gezien het artikel op de meeste nieuwssites zoals die van de VRT nog steeds ongecorrigeerd gepubliceerd staat. Maar bon, het gaat over slimme kinderen, sex en mensen beschamen. Perfecte sensatie! Ook wij waren compleet ontwapend. Eenmaal je zo’n zaadje op het internet plant… Misschien moeten journalisten een pen uitvinden die via kleurverandering totale b*llsh*t detecteert?

Lesje geleerd: check altijd je bronnen en DENK ZELF!

SVP


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *