Maxime De Winne

Stefaan Op de rooster Leave a Comment

De celebrity die ons deze editie ontving, is niemand minder dan de beminnelijke Maxime De Winne! Als undercover BASTA-dubbelagent bij de belspelletjes zette hij Vlaanderen in rep en roer, binnenkort gaat hij aan de slag bij Discovery Channel, hij is leraar zedenleer én als kers op de taart leidde hij voor ons de Digimores Debatwedstrijd in goede banen. We vielen meteen met de deur in huis.

Wat betekent vrijzinnig humanisme voor jou?
Ik zit daar soms een beetje mee gewrongen. Ik wil niet per se tot die zuil horen, het gaat vooral om de inhoud. Pas op, ik zeg niet dat de vrijzinnige zuil geen zinnige zaken doet of te vertellen heeft. Maar het belangrijkste voor mij is het besef dat je een geweten hebt en vooral zelf moet oordelen wat goed en kwaad is, vanuit een gezond verstand. Zoals bij het opvoeden van kinderen, dat haal je niet enkel uit ‘de boekskes’, het belangrijkste is gezond boerenverstand. Natuurlijk heb je ook theoretische bagage nodig, maar als je vandaag de kranten openslaat is het heel moeilijk om aan objectieve informatie te geraken. Ik wil bijvoorbeeld wel eens het niet-Europese verhaal over pakweg Poetin lezen, zijn eigen visie horen, maar dat vind je moeilijk. Gelukkig vult het internet tegenwoordig dat gat een beetje.

Vond je het leuk om de Digimores Debatwedstrijd te presenteren?
Heel leuk! Als leraar zedenleer discussieer ik sowieso graag. Ook simpelweg luisteren naar discussies vind ik de max, het liefst over stellingen waar ik zelf al over nagedacht heb. Op de debatwedstrijd waren de discussies echt op niveau. Ik kon het dan ook moeilijk laten om toch eens te reageren, in plaats van het debat zijn gang te laten gaan!

Mensen overtuigen om minder water te gebruiken, zuiniger te zijn op elektriciteit of geitewollen sokken te dragen, die dingen zijn voor mij onvoldoende. Die tijd is voorbij.

Dit ledenblad draait helemaal rond ecologie. Vind je dat ecologie en humanisme met elkaar te rijmen vallen?
Is de mens geen onderdeel van het ecologisch systeem? Het is van levensbelang! Vandaag zijn drastische maatregelen broodnodig. Mensen overtuigen om minder water te gebruiken, zuiniger te zijn op elektriciteit of geitewollen sokken te dragen, die dingen zijn voor mij onvoldoende. Die tijd is voorbij. Vorig jaar heb ik me daarom ingezet voor de klimaatzaak. Nic Balthazar had me dat gevraagd en in Gent had ik sowieso al zaken gedaan had voor het klimaat, via Groen! dan. Voor 11.11.11 ondersteunde ik in Brugge ‘Action 2015’, naar aanleiding van de nieuwe klimaattop. Op die manier probeer ik mijn steentje bij te dragen.
Toch word ik triest van hoe de ethiek continu achterop hinkt. We krijgen maar geen greep op de machine van wetenschap, vooruitgang en ongebreideld kapitalisme. Van bovenaf wordt er zo weinig gedaan dat je als mens op de duur het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. De millenniumdoelstellingen werden bijvoorbeeld absoluut niet gehaald. Nochtans kan het de meesten volgens mij echt wel schelen, maar als mens zijn we blijkbaar niet in staat tot lange termijn denken, los van onze levensbeschouwing.

In elk debat zijn er vooroordelen, voorbeelden van zwart-wit denken, clichés etc. Zaken waar we als vrijzinnig humanist allergisch aan zijn. Zijn er dingen binnen het ecologiedebat waar jij je aan stoort?
Oeh, da’s een moeilijke. Misschien het idee dat je er zelf niks aan kunt doen. Er is zo veel dat je kunt doen, al is het voor sommigen moeilijker. Een Indiër die geen eten op de plank kan brengen, gaat niet in de eerste plaats op zijn voetafdruk letten, dat is logisch. Mensen die met overleven bezig zijn, zijn zelden met moraal begaan. Sommige mensen gaan dan zeggen: “Ergens anders doen ze het niet, waarom zou ik het wel doen?” Daar stoor ik me aan. Ik vind dat we van onszelf bewust moeten zijn als we in staat zijn om ons gedrag aan te passen, ook al is dat onvoldoende. Pas op, ik pleit ook schuldig, met mijn vliegtuigreizen leef ik eigenlijk op veel te grote voet. Maar ik ga dat niet goedpraten, ik weet op zijn minst dat het eigenlijk anders moet.

Ga je mee naar de klimaattop in Parijs?
Het is met de fiets zeker? Als ik kan, absoluut!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *