“Na de debatwedstrijd ben ik overgestapt van godsdienst naar zedenleer”

Stefaan Van Parys debatwedstrijd, Op de rooster, VETT, Vrije mening Leave a Comment

De Digimores Debatwedstrijd 2018 zit er weer op! Na een waanzinnig spannende finale hadden de winnaars, Marthe Annaert en Ineke Barbaix, nog net genoeg noten op hun zang om samen met Korneel De Clercq (co-moderator van de Digimores Debatwedstrijd 2018 en presentator bij Radio 1) een rustig plekje te zoeken in de gangen van het Vlaams Parlement voor een korte nabespreking.

Proficiat met jullie overwinning! Hadden jullie het verwacht?

Marthe: Neen, we hadden het echt niet verwacht. Totaal niet.
Korneel: Voor de winnaars afgeroepen werden, zaten zij dus gewoon met een blikje limonade aan de kant. Ik had het gevoel dat ze al vergeten waren dat ze deelgenomen hadden aan de finale.
Marthe: We hadden ook al tegen onze tegenstanders gezegd: “jullie gaan sowieso winnen”. Ineens werden dan toch onze namen afgeroepen.
Ineke: Voor mij was het even radiostilte toen de winnaars bekendgemaakt werden. Was dat nu mijn naam of niet? Ik dacht eerst dat het een vergissing was, dat er een verkeerde naam was voorgelezen.

Misschien even terugspoelen. Hoe zijn jullie bij de Debatwedstrijd terechtgekomen?

Marthe: Via mevrouw Maes, onze leerkracht zedenleer in het GO! atheneum in Mariakerke. Zij vond echt dat we moesten meedoen. We deden vorig jaar al mee in andere groepjes. Omdat het zo tof was wilden we nog eens, dit jaar dan samen.
Korneel: Het was ook leuk om te zien dat mevrouw Maes ook aanwezig was in de zaal. Vlak voor het einddebat zag ik haar kijken naar Marthe, met de duimen omhoog, haar ogen een beetje dichtgeknepen, zo van “komaan, het gaat lukken, go girls!”
Marthe: Als ik naar andere mensen hun debat luister kan ik heel boos kijken. Dat is echt niet de bedoeling, ik denk daar zelfs niet over na. Maar als ik dan toevallig kijk naar mevrouw Maes zit die me altijd teken te doen dat ik moet lachen. Dan stop ik met boos kijken, dat helpt veel. (lacht)

Korneel De Clercq (co-moderator van de Digimores Debatwedstrijd 2018 en presentator bij Radio 1)

Hoe hebben jullie de voorbereiding aangepakt?

Ineke: We waren met zeven groepen van onze school. Vorig jaar bereidden we elk voor zich alle stellingen voor, dit jaar werkten we echt samen met de andere duo’s. Iedereen bereidde enkele stellingen voor die we dan samen legden. Achteraf kwamen daar nog heel veel argumenten bij, maar zo was de basis toch al gelegd. Je moet je sowieso flink verdiepen in de stellingen.
Marthe: In die stelling over Rusland heb ik ongelooflijk veel tijd gestoken, tevergeefs! We kregen die maar niet toegewezen.
Korneel: Wat is je beste argument daarover dan?
Marthe: Vanalles! Moet je mijn voorbereiding hebben? Ik heb hier vier pagina’s vol pro’s en contra’s!

Zaten er stellingen bij die jullie echt niet wilden?

Ineke: Ja, de stelling “Culturele groei is belangrijker dan economische groei”.
Marthe: Wij zijn totaal niet pro, het was heel moeilijk om daar iets voor te zeggen.
Ineke: Voor mij gaan die twee begrippen ook heel erg samen, het één komt vaak met het ander. Het is heel moeilijk om dan een argument te vinden dat over die stelling gaat want het wordt snel super abstract. Lastig om tot besluiten te komen. Voor deze stelling was er ook geen extra hulp in de voorbereidingsbundel. Voor de stelling van het minimumloon kregen we dan weer een berg aan materiaal mee.
Marthe: Die bundel was trouwens kei-handig. Ik was volgens mij te laat begonnen met voorbereiden, zonder die bundel had ik het waarschijnlijk niet gehaald.

De laatste vraag ging over de 30-urenweek. Jullie moesten pro argumenteren in de finale. Maar wat vinden jullie echt?

Marthe: We zijn contra. We zijn er allebei van overtuigd dat als de economie goed draait, dan kan de rest ook vooruit gaan.
Ineke: We hadden ook wel sterke argumenten contra maar het is soms leuk om iets anders te moeten verdedigen.
Marthe: Na zo’n debat vind ik het moeilijk om helemaal pro of contra te zijn. Je moet altijd wel ergens toegeven dat de andere kant op een bepaald punt toch gelijk heeft.
Ineke: We waren ook tegen het basisloon voor iedereen.
Korneel: Dus jullie hebben in allebei de debatten een mening verdedigd die niet overeenkomt met jullie persoonlijke mening!

Ineke (midden), toen ze hoorde dat zij en Marthe gewonnen waren

Wat vonden jullie van de debatwedstrijd?

Marthe: Het was supertof. Je krijgt een rare kick als je een argument hebt gelanceerd en dan merkt dat het ook inslaat. Ik doe niet aan sport, dit is mijn sport, echt kicken. Het zorgt ook voor teamwork. Soms dacht ik echt over Ineke: “waauw, die heeft dat zo goed gezegd”, dat schept een band. Je leert ook nieuwe mensen kennen. Ik volg nog steeds een meisje dat vorig jaar meedeed op Instagram, soms sturen we elkaar nog eens iets. Dit jaar heeft ze me ook succes gewenst. Tof initiatief!
Ineke: Absoluut.
Marthe: We zouden heel graag nog eens mevrouw Maes bedanken. Ze heeft er echt veel energie in gestoken. Ook mevrouw Vanweehaeghe (toevallig ook één van de experten bij het VTM-programma Blind Getrouwd, nvdr.) heeft ons heel hard gemotiveerd.

Korneel, jij bent er heel last-minute bijgehaald als moderator. Viel dat wat mee?

Korneel: Ik had er al van gehoord, maar ik had nog nooit iets gelijkaardigs gemodereerd. Bij de andere debatten die ik modereer draait het allemaal om de besluiten die er op het einde van de rit uit komen. Dit gaat meer over wie de beste argumenten aanhaalt. Ik kan zelf bijna niks voorleggen, de bedoeling is om echt alles van de debaters te laten komen. Dat is moeilijker omdat ik mijn eigen mening er nergens in kan steken.
Ik vond het wel heel straf. Het niveau ligt hoog. Je merkt ook wel het verschil tussen de mensen van 16 tegenover die van 18. Bij Ineke en Marthe zag ik een zekere maturiteit. Jullie hebben dat ongelooflijk goed gedaan, het finaledebat was echt high level.
Ook de sportiviteit vind ik indrukwekkend. Mensen die verliezen zitten daar niet te hard mee in. Als moderator was ik bang om wraakzuchtig bekeken te worden omdat ik te streng was of zo, maar ik heb niet het gevoel dat dat gebeurd is. Of misschien achter mijn rug? Ik heb eerder het gevoel dat verliezende duo’s echt respect hebben voor de prestatie van hun tegenstanders.
Marthe: Ik vind dat ook leuk aan deze wedstrijd. Bij topsport gaat het vaak duidelijk over drie centimeter verschil of zo. Hier is het minder duidelijk, er wordt niet in je gezicht gedrukt waar je in de fout gegaan bent. Je kunt wel altijd feedback gaan vragen aan de juryleden. Ik heb het gevoel dat het niet veel scheelde met onze tegenstanders. Had het veel gescheeld en dan via een puntensysteem “in your face” gewreven worden, dat lijkt me minder tof.
Korneel: Zo was het ook echt niet. Ik heb een debat gevolgd tussen de juryleden na een wedstrijd, dat ging echt hard. Ze hadden het moeilijk om te kiezen, het duurde lang voor ze uiteindelijk een winnaar konden aanduiden. Anderzijds ging ook hier het gesprek er wel respectvol aan toe en was het onderbouwd met argumenten. Ik vond het heel goed georganiseerd.

Zijn jullie trouwens vrijzinnig humanist?

Ineke: Tot vorig jaar heb ik altijd godsdienst gedaan en beschouwde ik mezelf als katholiek. Maar vorig jaar deed ik dan mee met de Debatwedstrijd. Daarna ben ik overgestapt naar zedenleer. Ondertussen beschouw ik mezelf als vrijzinnig humanist.
Marthe: Ik denk dat veel mensen van onze generatie wel zo zijn. Ze volgen misschien wel godsdienst, maar dat wil niet zeggen dat ze geloven dat dat allemaal klopt.

 

Stefaan Van Parys


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *