“Denken is de bron van ons lijden”

Stefaan Op de rooster, Vrije mening Leave a Comment

Must we introduce him? Nigel Williams (1954) waaide in 1976 het kanaal over, waarna hij eerst arbeider en later vakbondsafgevaardigde werd bij Opel. Vijftien jaar geleden brak hij door als komiek. Tegenwoordig tourt hij rond met de show ‘Accident de Parcours’, waarin hij geen enkel heilig huisje overeind laat. Freya voelde hem voor VETT eens stevig aan de tand.

Hoe zou je jezelf in vijf zinnen beschrijven?

Ik ben constant op zoek naar wat ik doe en ik stel mezelf constant in vraag. Ik ben gelukkig in wat ik doe en verbaas me steeds over de mensheid. Ik ben dus eigenlijk iemand die zichzelf continu een spiegel voorhoudt. Ik benader de gedachte en denk erover. De eindeloze stroom van meningen, die ben ik beu.

Beschouw je jezelf als vrijzinnig humanist?

Zeker! Geen twijfel aan. Ik geloof niet in god als persoon of kracht, ik geloof in de mens. In mijn nieuwste show – ‘Accident de Parcours’ – steek ik ook iets over de mens en zijn actie. Wij gedragen ons als het einde van alles. En toch, we zijn slechts een samenraapsel van moleculen. Ik ben een deel van een grote groep en probeer hier dan ook plaats in te vinden. Dit, door goed te zijn voor mijn andere medemens.

Vind je dat je als komiek een boodschap moet meegeven?

Niet per sé. Iedereen vult dit anders in. Ik laat mensen lachen. Zo plant ik een zaadje waarover ze verder kunnen nadenken.

Welke valkuilen zijn er bij het thema ‘vrijheid’ te vinden?

Er zijn er inderdaad. ‘Vrijheid’ is een woord dat vaak wordt rondbazuind zonder dat die persoon erover nadenkt. Vrijheid zonder erover na te denken kan volgens mij ook veel schade toebrengen.

Bijvoorbeeld, ik vind zeker dat iedereen vrij moet moet zijn om zijn of haar eigen religie aan te hangen, maar heel wat mensen willen je die religie opleggen. Ze dringen hun religie actief op. Dat vind ik niet kunnen. Ik probeer zo breed mogelijk te denken. Denken is de bron van ons lijden.

En bij het idee ‘vrijheid van meningsuiting’?

Dat is een geweldig ding! Ik vind dat je de mensen gewoon moet laten zeggen wat ze willen zeggen. Maar er is wel een verschil in handelen, zeggen en denken natuurlijk. Soms komt men af met idiote zaken die dan weer die vrije meningsuiting bedreigen.

Is er voor jou veel verschil tussen Engeland en België?

Geen idee. Wij zijn afgesplitst als landen, een visuele grens, gecreëerd. Maar als mensen zijn we ongeveer hetzelfde. Er zijn wel klemtonen die anders liggen. Het homohuwelijk, euthanasie en abortus mogen in België wel, hier staan we veel verder. Maar als je integratie en racisme gaat vergelijken dan staat Engeland weer heel wat voor op België. Zo zie je dat elk zijn eigen ontwikkeling heeft. België vind ik ongelooflijk racistisch. Zoals die keer dat een minister zwarte make-up opdeed, eruitzag als een typische zwarte piet en dan uiteindelijk toch verkozen werd, dit zou nooit het geval zijn in Engeland (nvdr: hij heeft het over Sven Gatz, de Vlaamse minister van cultuur). Mochten we alle negatieve dingen van beide landen wegnemen, ze zouden veel meer op elkaar lijken.

FV


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *