Op de rooster: Eva Vangansbeke

Stefaan Van Parys Op de rooster, VETT, Vrije mening Leave a Comment

Eva Vangansbeke deed al enkele activiteiten bij Hujo, maar was er in de eerste plaats bij als animator tijdens de eerste modules van ons Sesam Open-IT-project in Mechelen. Ze heeft zich in haar vrije tijd vastgebeten in het European Youth Parliament (kortweg EYP), waar jongeren vanaf 16 jaar zich kunnen ontplooien en van mening wisselen over allerhande belangrijke Europese thema’s. Dit gebeurt op conferenties, trainingen en andere activiteiten. In dit ledenblad rond ‘jongeren met een stem’ leek het ons dan ook aangewezen om haar – in de loungebar van de VUB – op de rooster te leggen!

Wat betekent vrijzinnig humanisme voor jou?
Ik heb deze levensbeschouwing altijd meegekregen van mijn ouders en familie, dat is al zo sinds mijn overgrootmoeder. Mijn oma was zelfs leerkracht zedenleer. Vooral de denkwijze is belangrijk voor mij, het gaat me niet echt over een God of niet, maar wel om de vrijzinnige waarden en normen die centraal staan. Het komt er voor mij vooral op neer dat je zelf in de hand hebt wat je van je leven maakt en niet zomaar volgt wat anderen je willen opleggen.

Wat zijn volgens jou de valkuilen bij het thema ‘vrijheid van meningsuiting’?
Ik denk dat vrijheid sowieso iets relatief is en dat mensen zelf kunnen beslissen hoe vrij ze zijn. Wat vrijheid van meningsuiting betreft: veel mensen durven volgens mij vaak niet echt hun mening delen. Als er bijvoorbeeld iets van bovenaf wordt opgelegd, zijn het vaak dezelfde mensen die daar hun mening over zullen uiten, terwijl een grote groep gewoon stilzwijgend zal volgen. Kan ook soms door bepaalde taboes komen, maar je ziet vaak dat de meer uitgesproken meningen anderen kunnen beperken in het uiten van hun eigen mening.

Wat is voor jou de grote meerwaarde van het European Youth Parliament?
Wat mij er het meest in aantrekt is dat in dit project de persoon centraal staat. Het is niet de bedoeling de mening van jouw land naar voor te brengen, maar wel om rond verschillende Europese thema’s je eigen mening te vormen en te formuleren. Er wordt vaak in kleine groepjes gewerkt waardoor we telkens, na bijvoorbeeld een debat, meteen kunnen evalueren en elkaar feedback geven. Iedereen komt aan bod. Zelfs wanneer mensen niet veel aan het woord komen wordt uitdrukkelijk naar hun mening gevraagd.

Waar ben je momenteel vooral mee bezig?
Ik ben nu samen met nog een meisje de hoofdorganisator van de National Conference van volgend jaar. Naast niet minder dan 155 deelnemers verwachten we ook journalisten uit verschillende landen. De eerste dag start met een plechtige openingsceremonie met verschillende boeiende sprekers. De tweede en derde dag wordt er in kleine groepjes een resolutie opgebouwd. We werken doorlopend aan teambuilding, zowel met de grote groep als met de kleine groepjes, zodat iedereen zich goed voelt en vlot zijn mening zal uiten. De laatste dag is dan het meer serieuze sluitstuk met de General Assembly waar de resolutie wordt voorgesteld door verschillende speeches en tot slot ook gestemd wordt. De laatste dag gaat trouwens door in het Europees Parlement wat natuurlijk een toplocatie is!

Veel succes hiermee, wij proberen ook langs te komen. Bedankt voor de babbel!
Tom Dewanckele


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *