Inti De Ceuckelaire

Op de rooster: Inti De Ceukelaire

Stefaan Van Parys Op de rooster, VETT, Vrije mening 1 Comment

Je kent ethisch hacker Inti De Ceukelaire misschien wel van die keer dat hij het privéadres van First Lady Melania Trump wist te achterhalen, de telefoonnummers van heel wat politici op Facebook dropte of een tweet van Donald Trump omvormde tot een link naar een carnavalsliedje. Daarnaast is hij nog creatief programmeur bij Studio Brussel en actief bij hackerscollectief HackerOne. Voldoende stof dus voor een gesprek met Vlaanderens meest bekende ethisch hacker!

Maud De Vos

Inti De Ceuckelaire

Inti De Ceuckelaire

Zie jij jezelf als een vrijzinnig humanist?
Inti De Ceukelaire: Ik ben niet echt een hokjesdenker en ga mezelf niet snel associëren met een stroming, religie of gedachtegang. Voor mij mag iedereen zijn goesting doen, zolang ze anderen er niet mee lastig vallen. Ethiek speelt natuurlijk wel een grote rol in mijn leven. Als VRT-figuur moet ik enige neutraliteit uitstralen, als ethisch hacker begeef ik me soms op het randje van wat wettelijk mag. Dat is soms een moeilijke balans om in evenwicht te houden.
Als ethisch hacker sta je soms ook voor ethische dilemma’s waarbij er niet per sé een correcte beslissing is. Door een lek openbaar te maken, kan je voorkomen dat het verder misbruikt wordt, maar geef je slechte hackers ook de kans om op korte termijn véél schade te veroorzaken.

Hoe heb je ontdekt dat je ethisch hacker wilde worden?
Inti De Ceukelaire: Hackers hebben mij altijd al aangesproken. Je ziet ze verschijnen in films en leest er over in de kranten, maar niemand weet goed wie ze zijn en wat ze doen. Ik wou daar graag achter komen en het ‘hacken’ uit die schemerzone halen. Bleek dat het allemaal niet zo’n magie was als in de films soms lieten uitschijnen, maar best wel spannend en uitdagend.
Ik zal mijn eerste echte hack nooit vergeten. Ik was 15 en had – per accident – de laatste update van de Playstation Portable gehackt. Bleek dat de hackercommunity daar al maanden naar op zoek was. Als vijftienjarige snotneus kreeg ik plots enorm veel waardering voor mijn werk, en mocht ik toetreden tot de exclusieve hacker clubjes. Ik heb meteen mijn vakantiejob als rekkenvuller bij de Carrefour opgezegd en heb me volledig op het hacken gestort. Als vijftienjarige voelen dat je verschil uitmaakt, en er nog eens respect én geld voor krijgen, dat is zo’n zalig gevoel.

“Ik heb mezelf tot op het podium van Metallica gehackt”

Hoe “ethisch” kan hacken zijn? heb je ooit al ongeoorloofd sites proberen hacken?
Inti De Ceukelaire: Ja, maar ongeoorloofd en met kwade bedoelingen zijn niet hetzelfde. Als hacker zie je soms patronen die wijzen op beveiligingsfouten. Een soort beroepsmisvorming. Het is soms heel verleidelijk om te gaan testen of die vermoedens ook kloppen. Niet om schade aan te richten, wel om goed te doen. Natuurlijk ga je dan geen persoonsgegevens inkijken en doe je enkel het nodige om jouw vermoedens te bevestigen, maar bij het inlichten van de eigenaar weet je nooit hoe ze gaan reageren. In principe ben jij in fout.

Waar ben je het meeste trots op? En wat hoop je ooit nog te mogen/kunnen doen?
Inti De Ceukelaire: Ik heb ooit security testing voor Metallica mogen doen en dat was een heel fijne ervaring. Toen ze enkele maanden later naar Rock Werchter kwamen, kreeg ik een meet en greet, een handtekening op mijn toetsenbord én de gelegenheid om hun volledig concert on-stage mee te volgen. Je staat daar dan op een podium voor tienduizenden mensen en je beseft “ik heb mezelf tot op het podium gehackt”. Dat gevoel was onbeschrijfelijk.

Vorig jaar slaagde ik er in om een oude tweet van Donald Trump aan te passen. Ik had als grap een Aalsters carnavalliedje over hem toegevoegd. Dat was een stom grapje, maar toen ik de volgende ochtend wakker werd met een HLN pushmelding over mijn stunt, besefte ik pas wat ik gedaan had.

In september kom ik naar buiten met een heel ernstig lek dat bij veel bedrijven zat. Die ontdekking heeft in één klap honderden bedrijven veiliger gemaakt, en dat is toch wel een heel fijn gevoel.

Wat hoop je voor de toekomst van ethisch hacken in het algemeen?
Inti De Ceukelaire: In enkele jaren tijd hebben we de negatieve bijklank van het woord ‘hacken’ al wat kunnen verschuiven. Ik hoop dat die trend zich verder zet en dat hacken standaard positief benaderd wordt. Hoe meer ethisch hacken wint in populariteit, hoe beter. Onder de jeugd die nu opgroeit met technologie zitten honderden potentiële hackers die we écht nodig hebben. En natuurlijk liefst aan de goede kant.


Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *