Paradise City: groen festival op eigen bodem

Rens VETT Leave a Comment

De festivalzomer staat voor de deur en het aanbod aan festivals is groot. Het valt niet te ontkennen dat de voetafdruk van zo’n festival al even groot is. Toch proberen steeds meer organisaties die te verkleinen en dat juichen we enkel toe. In eigen land springt er eentje uit: Paradise City Festival, een driedaags muziekfestival waar ecologie en elektro hand in hand gaan.

Het Belgische muziekfeest voor al wie van house en techno houdt, vindt voor de vijfde keer op rij plaats op een wel zeer idyllische locatie: het prachtige kasteeldomein Ribaucourt in Perk. Eerdere bekroningen met een OVAM GroeneVent en een Greener Festival Award zijn alvast een feit.

Paradise City gaat ver in haar groene filosofie en wordt dan ook niet voor niets een CO2-neutraal festival genoemd. Hieronder enkele initiatieven op een rijtje:

1. Lokale behandeling van afvalwater

Tijdens festivals met een omvang als dat van Paradise City, produceert men in een korte tijd veel afvalwater. Denk maar aan toiletten, kampeerders die een hele dag de dansbenen in de lucht hebben gezwierd en echt wel een douche kunnen gebruiken, en dan heb je nog het afwaswater van die talrijke eettentjes. Op de meeste evenementen wordt al dat water extern afgevoerd. Daar doet Paradise City echter niet aan mee. Dankzij het gebruik van een ECO2 Mobile wordt al het bruine afvalwater lokaal gezuiverd. Bovendien vind je op het festival enkel eco-toiletten.

2. Lokaal voedsel

Wie op zoek is naar vlees, is er aan voor de moeite. Paradise City zet in op 100% lokaal geproduceerd, biologisch geteeld voedsel en faretrade ingrediënten. De hoeveelheid voedsel probeert men aan te passen zodat er een minimum aan restjes overblijft. Maar verhongeren zal je er niet doen. Seppe Nobels, bekende groentenchef en co-host van Grillmasters stelde een culinair verantwoord vegetarisch vijfgangenmenu samen voor het festival.

3. Afvalbeheer

Sorteren, recycleren en composteren; zo simpel is het. Paradise City wil de afvalberg reduceren. Wegwerpplastic is een no-go, dus zijn er voor alle drankjes herbruikbare bekers voorzien.

4. Transport

Nog zo’n boosdoener voor de ecologische voetafdruk. Ga met de fiets: het is gezond en je parkeert je tweewieler veilig en dichtbij in de daarvoor voorziene ‘parking’. Te ver om met de fiets te gaan? Probeer dan te carpoolen of maak gebruik van het openbaar vervoer. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ideaal om in de stemming te komen.

5. Kraantjeswater

Samen met negen andere Vlaamse festivals, waaronder kanjers als Tomorrowland, investeerde Paradise City in de aankoop van watertaps voor het schenken van gekoeld kraantjeswater. De taps vervangen verpakt flessenwater en dat verkleint opnieuw de afvalberg. Daarnaast wordt bespaard op het aantal tansportkilometers en energie voor koeling.

7. Duurzame communicatie

Voor het drukken van flyers, posters en ander promotiemateriaal gebruikt men papier met een FSC label. Zo’n label garandeert dat het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of recyclage. Betalen doe je bovendien met je polsbandje; geen papierverspilling voor drankbonnetjes dus.

8. Camping

Je leest het elk jaar in de krant: “Festivalgangers laten immens veel afval achter op festivalterrein”. Om dat te vermijden introduceren de organisatoren voor de twee keer op rij de ‘circulaire camping’, waar elke kampeerder de mogelijkheid heeft om gerecycleerde kampeerspullen te huren. Te gek toch?

6. CO2-neutraal festival

Ondanks de vele inspanningen, geven de organisatoren toe dat er nog steeds een ongewenste maar onvermijdelijke impact is op het klimaat. Ze nemen hun verantwoordelijkheid op en ondersteunen het klimaatproject C02 logic om die negatieve impact te compenseren. Good job!

Green lifestyle.

De organisatoren hopen via het muziekfestival en met al hun ecologische inspannigen mensen te inspireren om duurzamere keuzes te maken. Meer info vind je op de site: https://paradisecity.be/

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *