Pleegzorg zet kind centraal

Stefaan Spotlicht Leave a Comment

Vicky Willegems is al jaren een vaste waarde bij Hujo en draagt momenteel nog altijd haar steentje bij als bestuurslid. Wat velen niet weten is dat Vicky zich ook al een tiental jaar inzet bij Pleegzorg Vlaanderen. Op de knotsgekke vakanties van Pleegzorg leerde ze bovendien haar kersverse echtgenoot Niels kennen die nu tot woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen is doorgegroeid.

Pleegzorg is er eigenlijk kortweg om kinderen die het thuis even moeilijk hebben toch een thuis te bieden in een pleeggezin. Belangrijk hierbij is dat het kind centraal staat en alle kansen krijgt in gezinsverband. De pleegzorgdienst doet er alles voor om de ouders terug op het goede pad te brengen en de interactie tussen ouders, pleegouders en kind vlot te laten verlopen.

Het is een continue zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen, want de wachtlijsten van kinderen die eventjes niet thuis kunnen wonen zijn spijtig genoeg lang. De grootste uitdaging is het plaatsen van broers en zussen of kinderen met een beperking. Er zijn veel meer pleeggezinnen nodig dan er kinderen zijn, want Pleegzorg gaat op zoek naar een goeie match tussen kind en pleegouders.

Mensen met interesse om pleegouder te worden kunnen eerst en vooral een informatiepakket aanvragen via de website van Pleegzorg Vlaanderen en kunnen naar een informatieavond komen. Daar krijg je meer zicht op wat pleegzorg is, wat het voor een pleegkind betekent en welke impact dit heeft op je gezin, maar kan je ook ervaren pleegouders ontmoeten en vragen stellen.

Tegenwoordig gaan Vicky en Niels niet meer op kamp met pleegkinderen, maar is Pleegzorg wel een gespreksonderwerp van elke dag in hun huiskamer, vriendenkring en op hun werk. “Zelf willen we eerst nog alles wat op een rijtje zetten en stabiliteit vinden in onze eigen dagelijkse beslommeringen, maar het staat vast dat wij ooit ook de procedure van kandidaat-pleegouders zullen doorlopen.”
TD.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *