School verbiedt lange rokken

Stefaan skeptische put, Vrije mening Leave a Comment

Op 30 maart verscheen op www.kifkif.be een opiniestuk van Nihad El Aabedy en Karin Joossens over het nieuwste verbod in de school Ursulinen Mechelen: lange rokken. Het leverde ook binnen Hujo skeptische reacties op!
Een fragment uit het artikel: “Sinds enkele weken wordt er streng toegezien aan de schoolpoort van de school Ursulinen in Mechelen om meisjes met een lange rok en/of jurk tegen te houden. Zij worden elke dag verplicht hun jurken op te rollen en een sjaal rond hun heupen te binden. Wie dat niet doet, wordt naar huis gestuurd. En wie op lange termijn niet gehoorzaamt, wordt met sancties bedreigd.
Ursulinen Mechelen is een katholieke school. Toch zitten er een heleboel moslimmeisjes. Meisjes zonder hoofddoek in de klas, maar met een hoofddoek die voor de schoolpoort uitgaat, een dagelijkse routine… Uiteraard is een hoofddoekenverbod niets nieuws meer in Vlaanderen. Maar sinds kort heeft dit in Ursulinen nog een nieuwe aanvulling gekregen: ook lange rokken en jurken worden verboden. […] “Elke vorm van religieuze uiting is verboden.” (aldus de directie) Lange rokken en jurken worden geassocieerd met religieuze uitingen, lijkt het.
[…] Lange kleding komt op dit moment ook voor in het modebeeld, moet die dan ook verboden worden? Worden meisjes die de mode volgen dan ook van school gestuurd? Of heeft dit beleid, dat trouwens ook op andere scholen te vinden is, alleen als doel de visuele aanwezigheid van een etniciteit te laten verdwijnen? Want er lijkt een beleidstrend gaande in scholen met een diverse leerlingenpopulatie. Aan deze scholen wil ik vragen: verhindert lange kleding de leerlingen om de leerstof goed op te nemen of verhindert de school net haar directie en leerkrachten om neutraal met haar leerlingen om te gaan?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *