sizzla live

Sizzla ’s “Freedom of Speech”?

Stefaan Van Parys skeptische put, VETT, Vrije mening Leave a Comment

Toegegeven, we zijn altijd fan van méér dialoog tussen overtuigingen, gemeenschappen, en individuele standpunten. Reggae Geel wilde ons dit jaar doen geloven dat ze, met het uitnodigen van Sizzla, tot zulke dialoog wilden bijdragen.

Was er bij de organisatoren van Reggae Geel niemand met een minimale kennis van Patois? Of was de verleiding van een goedgevulde kassa toch wat te sterk? Herhaaldelijk protest van een aantal scherpzinnige burgers, verzameld binnen de actiegroep Equal Rights and Justice Collective’ werd genegeerd en pas na een artikel op DeWereldMorgen, kwamen er reacties vanuit de organisatie. Blijkbaar was er een contract afgesloten met de artiest, deels op zijn initiatief, dat er geen ‘problematische uitspraken’ zouden klinken tijdens het optreden. Prima: Reggae Geel hun headliner, Sizzla zijn loon.

Een eenmalige uitschuiver?

Maar is dat niet érg hypocriet? Ofwel heeft Reggae Geel respect voor àlle mensen die hun festival bijwonen, en beslissen ze, consequent, om iemand als Sizzla gewoon niet te programmeren. Ofwel zijn die mooie termen als “pluralisme” en “interculturaliteit” waarmee ze hun festival omschrijven, alweer een voorbeeld van zéér subtiele marketing en is het financiële plaatje uiteindelijk het belangrijkst. Een eenmalige uitschuiver, hopelijk?
We leven in een geglobaliseerde wereld en wat iemand roept of zingt in Kingston heeft gevolgen tot in een Kempisch stadje. Wie al eens op fora van een gemiddelde Vlaamse krant de lezers-commentaren doorneemt, zal daar menig Sizzliaanse uitspraak tegenkomen. Kritisch je eigen mening onder de loep durven nemen, lijkt ons daarom de plicht van iedere burger. Zeker als je die mening uitdrukt vanuit de virtuele veiligheid van je bureaustoel.

Negin


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *