stemrecht

Stemrecht op 16?

Stefaan Opinie, Vrije mening Leave a Comment

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom Karel 1 koning van Spanje kon worden op zijn 16 de maar jij nog niet mag stemmen? Waarom sommige jongeren wel schaakgrootmeester, voetbalster, muziekwonder of schrijver kunnen zijn maar dat je blijkbaar niet slim genoeg gevonden wordt om te stemmen?

De oudgriekse filosoof Aristoteles meende dat enkel oude mannen met voldoende geld aan politiek konden doen. Wijsheid kwam door ervaring, en jonge mensen hadden nog niet genoeg wijsheid om beslissingen te nemen voor de samenleving. Gelukkig mogen nu meer mensen aan politiek doen dan in Aristoteles’ tijd. Ook vrouwen kregen intussen stemrecht en hoeveel je bezit bepaalt niet meer of je mag stemmen of niet. En slaven die niet aan politiek mogen doen zijn er ook al niet meer. Maar toch mogen jongeren nog niet stemmen.

Sinds de verlichting weten we nochtans dat andere vormen van kennis belangrijker kunnen zijn dan ervaring: de rede, kritisch denken, onderzoeken… Bovendien blijkt uit de neurologie dat het jonge brein een denkspier in topvorm is. Een spier in topvorm die hele dagen getraind wordt en uitgedaagd op school. Jammer genoeg zijn veel tieners nu slimmer op bepaalde vlakken dan ze op latere leeftijd zullen zijn, omdat veel volwassenen stoppen met leren als ze niet meer naar school gaan. Dat kan je soms merken als je de commentaren bij politieke artikels leest op nieuwssites. Dan vraag je je misschien nog meer af: waarom mag ik niet stemmen, mijn mening is toch niet minder geïnformeerd, minder doordacht?

Vroeger dachten mensen dat de orde in samenleving geschapen was door een god en iedereen, van de armste bedelaar tot de rijkste hertog, speelde de rol die hem was toebedeeld door deze god. Nu beseffen we dat mensen die een andere rol hebben in de samenleving andere belangen hebben. Dat politiek ook een (liefst geweldloze) stijd van belangen is. Wie veel heeft wil de dingen behouden zoals ze zijn, wie weinig heeft wil ze veranderen. Daarom is het belangrijk dat iedereen in de samenleving mee doet aan de politiek. Zeker in een samenleving die gemiddeld steeds ouder wordt, staat de stem van jongeren voor vernieuwing, verandering, het begrijpen van nieuwe tendenzen. Als je merkt aan de familietafel dat sommigen nu nog steeds niet geloven in klimaatverandering, terwijl je daar al je hele leven op school over leert, dan vraag je je misschien af, waarom mag ik met mijn kennis niet stemmen als ik zie dat oude ideeën onze wereld blijven bepalen en mijn toekomst ondermijnen?

Sommigen zeggen, we erven de wereld niet van de vorige generaties maar we krijgen haar in bruikleen van de toekomstige bewoners. De wereld is dus niet onze eigendom, maar iets wat we moeten klaarmaken en voorzichtig behoeden voor de toekomst. De jongeren nu moeten deze wereld nog veel langer bewonen. Hun kleinkinderen, die ze zelf nog zullen kennen, zullen aan den lijve alle gevolgen voelen van de dingen die we nu doen zonder denken. Klimaatverandering, uitgestorven soorten, opgebruikte grondstoffen… Je vraagt je misschien af, waarom mag ik niet meebeslissen over mijn eigen toekomst? Ik ben niet dom, ik heb er niet minder belang bij, ik heb een eigen unieke stem…. Waarom je niet mag stemmen? Ik weet het niet.

Daar is eigenlijk geen enkele geldige reden voor.  Daarom dat het belangrijk is dat organisaties als de Vlaamse Jeugdraad ijveren voor stemrecht op 16. In Oostenrijk of sommige deelstaten in Duitsland kan het, dus waarom ook niet hier?

 

Sammy Roeland is lid van Hujo

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *