Vrijheid van expressie

Stefaan Spotlicht Leave a Comment

Wij kennen het natuurlijk als ons vormingsweekend voor vrijwilligers, maar onze lokale groep HJ Leopoldsburg heeft sinds begin dit jaar hun eigen ‘WildGroei’: een creatief pop up project voor en door jongeren. In november werkten een tiental jongeren tussen 14 en 20 jaar heel de maand rond het thema ‘water’ op een unieke locatie: het leegstaande gebouw van de Intercommunale Watermaatschappij in Leopoldsburg.

Joeri Mertens, coördinator van het project, vertelt: “Hoe verwerk je ‘water’ in klank, beeld of beweging? Na enkele uitvoerige brainstorms en experimenten, sloten we onszelf op in het IWM-gebouw tijdens een zogenaamde lockdown. Toen legden we de laatste hand aan onze ‘waterkunstwerken’. Op zaterdag 28 november werden dan de deuren opengegooid en mocht iedereen komen kijken!”

In het waterproject van Wildgroei komen verschillende kunstdisciplines aan bod: soundlab, audiovisuele installatiekunst en performance. Elk atelier heeft zijn eigen uitdagingen, maar één ding hebben ze gemeen: het experiment staat centraal. Met camera’s, mengpanelen en hopen fantasie gaan jongeren aan de slag met alledaagse voorwerpen en/of geluiden. Ze kunnen hierbij rekenen op de hulp van Piazza, een cultuureducatieve organisatie die de actieve kunstbeleving van jongeren stimuleert en enkele professionele kunstenaars.

Performancekunstenares Ine Pieters zegt dat ze zich liet inspireren door de unieke locatie. “We hebben het thema ‘water’ onderzocht en creatief uitgewerkt zodat we het publiek tijdens ons toonmoment letterlijk en figuurlijk kunnen onderdompelen in water.” Street-art kunstenaar Lars Van Cauwenbergh maakte onder andere een knappe mural en zegt te “kicken van de oppervlakte en rillen in de hoogte! Een supertof project voor en door jeugdige mensen.”

Voorzitter Chokri Mahassine vindt het leuk dat je alles letterlijk en figuurlijk tot leven ziet komen in het straatbeeld. “Mensen stoten elkaar aan en stoppen om te kijken naar de kunststukjes. Het is fijn om jongeren zo gepassioneerd en creatief bezig te zien. Wildgroei begint langzaam maar zeker een begrip te worden en daar ben ik ontzettend trots op!”

 

Tom D


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *