Vrijheid van software

Stefaan Spotlicht, Vrije mening Leave a Comment

In 2014 startte Hujo samen met HVV het Sesam Open-IT-project in Mechelen. Een reeks ‘open source’ workshops voor kinderen en jongeren van 10 tot 15 jaar. De sessies worden begeleid door specialisten en afgewisseld met actieve en creatieve activiteiten, gebracht door Hujo-animatoren. Één van de trekkers die de jongeren leert programmeren, websites maken en spelletjes ontwikkelen, is Koen Van Exem.

 

ICT-skills zijn een must in onze gedigitaliseerde samenleving. Er bestaan verschillende computertalen, waarvan de meeste (broncodes) geheim en auteursrechtelijk beschermd zijn door een bepaalde elite. Bijgevolg hebben ze enorm veel macht, is er enorm veel geld mee gemoeid en kunnen ze op die manier bepalen wat een product wel en niet kan. “Een alternatief hierop is de ‘open source-beweging’ waar ik voor het eerst mee in aanraking kwam in 1990 op de VUB. Daar waren twee grote Unix computers vrij toegankelijk voor studenten. De basisovertuiging van open source is dat software, net zoals ideeën, een vrij leven moet kunnen leiden en een zo ruim mogelijk publiek moet kunnen bereiken.”

 

“De combinatie van leren programmeren afgewisseld met beweging tijdens de animatie is een zeer geslaagd concept. Het creëert een sterk groepsgevoel en geeft op een speelse manier een menselijke meerwaarde.” Koen was aangenaam verrast door de vindingrijkheid van onze Sesammers. “Tijdens één van de sessies moesten ze een cirkel tekenen, maar ondanks het feit dat onze deelnemers nog zo jong zijn en het merendeel van hen dus nog geen goniometrie heeft gehad, vonden ze zelf hun eigen manieren om een cirkel getekend te krijgen, geniaal!”

 

Gedreven door de lijfspreuk ‘Scientia vincere tenebras’ (vrij vertaald, wetenschap overwint het duister) van de VUB, wil Koen wetenschap verspreiden en jonge, bevlogen, creatieve én maatschappijkritische ICT’ers opleiden. “Ik hoop dat onze Sesammers later ooit, dankzij de vaardigheden die ze bij ons hebben opgedaan, mee kunnen helpen bouwen aan een betere samenleving. Digitaal of analoog!”

 

TD


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *