Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Psychedelic Medicine 2.0: Fictie of Toekomst?

25 april - 20:00 t.e.m. 23:00

Gratis

LEZING MET KIM KUYPERS

✦ De laatste jaren wordt er gesproken van een zogenaamde ‘psychedelische renaissance’. De algemene opvattingen rond beruchte bewustzijnsveranderende substanties als LSD, MDMA en de magic mushroom zijn namelijk volop in transformatie. Steeds vaker wordt duidelijk dat deze stoffen meer kunnen betekenen dan enkel hedonistisch plezier te bezorgen aan de gebruiker. Zo zou MDMA (het actieve bestanddeel in XTC) het perfecte geneesmiddel zijn voor een posttraumatische stressstoornis, terwijl LSD symptomen van verslaving en depressie bestrijdt. De stof in de magische paddenstoelen, is op zijn beurt dan weer een heel doeltreffende remedie tegen doodsangsten bij kankerpatiënten.

✦ Kim Kuypers, onderzoekster en docent aan de Universiteit van Maastricht, doet al jaren onderzoek naar de neurobiologie van creativiteit, empathie en welzijn. Ze gebruikt een psychofarmacologisch model om na te gaan wat het al dan niet medisch en therapeutisch potentieel is van psychedelische middelen. Op 25 april doet ze haar resultaten uitgebreid uit de doeken en legt ze ons uit wat deze chemische stoffen kunnen betekenen voor de psychiatrie. Kuypers verscheen eerder in Van Gils en Gasten (link) en werd reeds geïnterviewd door Charlie Magazine (link).

✦ Voor dit evenement sloegen Psychonauten In Gesprek en Hujo de handen in elkaar. Na de lezing gaan we in discussie en volgt er een Q&A. Zijn er mogelijke nadelen of risico’s gekoppeld aan het gebruik van dergelijke ‘drugs’? Moeten deze stoffen gelegaliseerd worden of enkel gereguleerd? Zou iedereen het recht moeten hebben om te ‘trippen’ of beperken we toediening beter tot strikt therapeutische contexten? We gaan in op al deze vragen en meer.
______________________________________________________
PRAKTISCH
We komen samen in de zuilenzaal van het Geuzenhuis (Kantienberg 9, 9000 Gent) op 25 april. Deuren open om 19.30 uur, de lezing begint om 20 uur.
______________________________________________________
RESERVEREN VERPLICHT
Om zeker te zijn van je plaats reserveer je via dit formulier.
________________________
✘ Dit evenement is GRATIS.✘
________________________

Gegevens

Datum:
25 april
Tijd:
20:00 t.e.m. 23:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://goo.gl/forms/pTHkjxbftXhHH7Av1

Locatie

Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
Gent, Gent 9000
Website:
http://www.geuzenhuis.be/

Organisatoren

Hujo
Psychonauten in gesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *