wereldspelers

Wereldspelers: Jeugdwerk solidair!

Stefaan Van Parys VETT, Vluchtelingen Leave a Comment

We mogen weer een beetje trotser zijn op onze jeugdsector. Onder de noemer ‘Wereldspelers’ bieden jongerenverenigingen vanaf april een handige tool aan lokale jeugdgroepen om de grote instroom aan jonge vluchtelingen op een positieve manier op te vangen.

wereldspelers

(Foto: wereldspelers, Sien Verstraeten)

Wereldspelers is een nieuw project dat de sterktes van de vele jeugdbewegingen in Vlaanderen wil inzetten om jonge vluchtelingen te helpen, door in vluchtelingencentra en daarbuiten activiteiten op poten te zetten op maat van vluchtelingen. Er gebeurde nochtans al veel! Lokale groepen trokken de laatste maanden vaak spontaan naar opvangcentra in hun buurt om toffe en aangepaste activiteiten op poten te zetten voor en met de kinderen en jongeren onder vluchtelingen.

Met Wereldspelers hebben onder andere de Ambrassade, Fedasil, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Tumult de handen in elkaar geslagen om dit op een structurele manier te ondersteunen. Zo willen ze ervoor zorgen dat deze initiatieven op een goede manier, die blijvend werkt, kunnen gebeuren. Het is dan ook de bedoeling dat het project groeit, en dat de jongeren van elkaar kunnen leren door goede ervaringen op te doen. Want met vluchtelingen werken vraagt vaak een speciale aanpak. Het gaat over jongeren met een andere taal en achtergrond, en heel vaak hebben ze heel wat trauma’s te verwerken gehad.

De eerste ervaringen van het pilootproject in het centrum voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Dendermonde zijn alvast veelbelovend en boeiend! Enkele interessante getuigenissen van op het pioniersweekend plukten we van de website www.wereldspelers.be:

Sarah (KSJ): “Ik ben met vrij weinig verwachtingen gekomen, wat spannend was. Een vreemde context, vreemde mede-animatoren en een vreemde doelgroep! Maar ik was verrast over hoe leuk het eigenlijk was om samen spelletjes te spelen. Het enthousiasme van die jongeren is gigantisch groot, en werd steeds groter.”

Helene (Jeugd Rode Kruis): “Ik had al eens een project gedaan met jongere kindjes, en was wat onzeker om iets te doen met jongeren van 15 à 16 jaar. Maar dat viel keigoed mee. Meteen zat iedereen helemaal in het spel. We zijn begonnen met spelletjes die we uit het jeugdwerk kennen, zoals jagerbal. Alles waarvan ik dacht, dat is misschien anders, zoals het omgaan met lichamelijk contact als je iemand moet bevrijden door onder de benen door te kruipen, bleek juist helemaal geen probleem. Dat was juist hetzelfde, die stelden zich daar geen vragen bij. Superervaring!”

Koen (Kazou): “Eerst wist ik niet goed wat te verwachten. Ik was bang om aangekeken te worden als een NGO-werker, maar dat was gelukkig niet het geval. Het zijn jongeren net zoals hier in Vlaanderen: ze willen jong zijn, spelen en zich amuseren. Ook samenwerken was heel tof. De hele voormiddag was net zoals een normale dag in de jeugdbeweging. Ze vonden dat tof dat we er waren met het jeugdwerk om afwisseling te bieden, om engagement op te nemen, met hen te spelen en een meerwaarde te bieden voor hen in Vlaanderen. Dat neem ik ook mee: we moeten hen, net als alle Vlaamse jongeren, ondersteunen en de mogelijkheid bieden op een aanbod van vakanties, kampen en spelletjes.”

Een rode draad tijdens de Wereldspelers-weekends is de dagboekkamer, waar vrijwilligers voor de camera uitleggen wat hun ervaringen waren. Zo krijgen ze allemaal de kans om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Alle dagboekfragmenten komen op de website!

Ben je jong en wil je ook je steentje bijdragen voor deze jongeren? Check snel www.wereldspelers.be

wereldspelers logo

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *