Zes tips voor een goed debat

Stefaan Van Parys debatwedstrijd, VETT Leave a Comment

Jongeren van over heel Vlaanderen stomen zich de komende maanden volop klaar voor de Digimores Debatwedstrijd. We geven hier alvast enkele tips voor een goed debat mee!

Teamspirit

Moedig elkaar aan tijdens jullie voorbereidingen en de wedstrijd. Geef elkaar tips en zoek samen de sterktes en zwaktes van de argumenten. Je kan veel leren van elkaar, ook wat houding en presentatie betreft. Een echt team vertrouwt op elkaar, helpt elkaar en steunt elkaar door dik en dun!

Geloof in jezelf

Er is altijd een verschil tussen wat je op voorhand wil zeggen en wat je werkelijk zegt tijdens je betoog. Probeer je inhoudelijk goed voor te bereiden op het debat, maar weet dat je niet alles tot in de kleinste details kan plannen. Durf te vertrouwen op je kennis, je gevoel en je intuïtie. Geloof dus in jezelf!

Je eigen werkmethode

Voorbereiden is een must, maar iedereen doet dit op een andere manier. De ene schrijft de argumenten uit tot een tekst, de andere heeft voldoende aan enkele kernwoorden. Zoek uit wat het best bij jou past en bereid je voor op jouw manier.

Oefenen, oefenen, oefenen!

Hoe meer je je betoog oefent, hoe zekerder je wordt! Oefen alle aspecten van debatteren: spreken, argumenteren, luisteren, overtuigen, het slot, de conclusie…

Blijf ademen

Iedereen is zenuwachtig voor het debat. Een tip is starten met diep in- en uitademen. Je ademhaling wordt hierdoor rustiger en je hebt meer adem om rustig te praten. Snakkend naar adem praten is niet aangenaam voor jezelf. Maar ook de luisteraar zal je moeilijker verstaan.

Luisteren = onderdeel van een goed debat

Probeer tijdens het debat aandachtig te luisteren naar wat de andere partij zegt. In het wilde weg argumenten opsommen heeft minder effect dan wanneer je de argumenten van je tegenstander kan ontkrachten.

Ontdek nog meer tips op debatwedstrijd.be !


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *