DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN

Binnenkort maken we de winnaar bekend

Welk verhaal is NIET WAAR?

Zoek de fout en win een Instax-camera OF een LEGO-bon!*

Vier verhalen over vrijheid van meningsuiting, waarvan één een leugen bevat. Raad jij het welke?

1

Op 2 oktober 2017 ging in Catalonië, een regio in Spanje, een referendum door over de onafhankelijkheid van de regio. De Spaanse overheid wilde dit referendum te allen prijze verhinderen. Daarvoor liet ze niet minder dan vier cruisschepen met ongeveer 5.000 politieagenten naar Barcelona varen. Op de dag van het referendum zag heel de wereld op het nieuws met afgrijzen de beelden van het massale politiegeweld tegen de kiezers.

2

Ooit gehoord van Kayaktivisme? Het is één van de meest spectaculaire actievormen die GreenPeace gebruikt om het leven van boorplatformen zuur te maken voor ze de Noordpool bereiken. De actievoerders zijn ervan overtuigd dat boorplatformen een gevaar zijn voor het ecosysteem van de Noordelijke Ijszee, en saboteerden vooral in 2015 de bouw van nieuwe boorplatformen… door met kajaks in de weg te gaan liggen.

3

Nelson Mandela was het gezicht van de burgerrechtenbeweging tegen apartheid in Zuid-Afrika. In 1964 werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege ‘samenzweringen tegen de overheid’. Op 11 februari 1990 werd hij, na 27 jaar gevangenschap, vrijgelaten toen zijn gevangenis werd bestormd door een massa anti-apartheidsactivisten. De regering had geen andere keuze dan hem gratie te verlenen. In 1994 werd de immens populaire leider van het ANC zelfs verkozen tot president van Zuid-Afrika.

4

In 2015 werd de Franse komiek Dieudonné door het Europees Hof van de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat het vond dat zijn racistische en antisemitische uitspraken en shows niet passen binnen het kader van de vrijheid van meningsuiting. Nog geen maand later werd de komiek ook in België tot twee maanden celstraf veroordeeld voor racistische en antisemitische uitspraken in een show die hij in Luik opvoerde.

Stap 1 van 2

50%
  • Geef aan welk van de bovenstaande beschrijvingen niet echt gebeurd zijn. Wie het juiste antwoord raadt maakt kans op de prijs!

* De filmpjes zijn puur ter illustratie.
** De LEGO-bon heeft dezelfde waarde als de camera.
*** De camera is het model instax mini 9 van FujiFilm. Bij de camera voegen we ook printpapier toe.
*** De winnaar wordt begin januari gecontacteerd.