Debat

De Vlaamse Debatwedstrijd

Hujo wil jongeren aanmoedigen om een eigen kritische mening te ontwikkelen en daarover in debat te gaan. Geen betere plek daarvoor dan de jaarlijkse Vlaamse Debatwedstrijd, dé strafste debatwedstrijd in Vlaanderen.

Die Vlaamse Debatwedstrijd is niet zomaar een debatje: het is één van de highlights van de groeiende debatcultuur in de Lage Landen en het niveau van de debatten wordt internationaal gewaardeerd. Een stevig debat voeren, je kan dat leren. Verzamel juiste, genuanceerde informatie en fundeer je mening, leer empathisch te denken en ontwikkel een strategie om je mening te staven. De Vlaamse Debatwedstrijd is een uitgelezen kans om je te profileren, om een topic uit te spitten en er dieper op in te gaan. Een debat aangaan helpt je om ook de mening van de ander te leren appreciëren.

Ben je sterk genoeg om je mening bij te stellen of raak je niet verder dan je eigen grote gelijk? Ben je een dossiervreter en kan je iemand anders overtuigen op basis van je argumenten? Probeer het tijdens de Vlaamse Debatwedstrijd en kom je skills testen in een gemoedelijke en sportieve sfeer.

Wie kan deelnemen?

 • jongeren van de 3de graad secundair onderwijs uit alle studierichtingen (BSO, TSO, KSO of ASO)
 • teams van twee tot drie jongeren

Hoe verloopt de debatwedstrijd?

 • eerst neem je deel aan één of meerdere voorrondes, die starten in het voorjaar. Elke voorronde kan je zien als een competitie op zich
 • de beste teams gaan door naar de Grote Finale van de Vlaamse Debatwedstrijd, waar ze strijden voor de overwinning

Info voor leerkrachten

Op een genuanceerde en kritische manier een eigen mening vormen en nadenken over maatschappelijke vraagstukken: het zijn belangrijke leerdoelen waarbij leerkrachten een voorname rol spelen.

Voorbereidingen en deelname aan de Vlaamse Debatwedstrijd vormen een dynamisch leerproces, waarbij jongeren, met de leerkracht als coach, gestimuleerd worden om hun taal te verruimen, logisch te leren denken en kritisch te luisteren. Leerlingen leren er een hoop informatie verwerken en samen te werken in een team. Een goed debat leent zich perfect tot vakoverschrijdende inzichten.

Stoom een team van twee tot drie leerlingen (derde graad BSO, KSO, TSO en ASO) klaar voor de voorrondes van de Vlaamse Debatwedstrijd en mogelijk ook voor de (inter)nationale finale. Spreek af met andere vakleerkrachten en doe het samen. Je kan deelnemen met meerdere teams.

De voorrondes starten vanaf februari. Teams kunnen zich inschrijven voor één of meerdere voorrondes. Elke voorronde is een competitie op zich. De beste teams gaan naar de grote finale van de Vlaamse Debatwedstrijd!

Als coachende leerkracht kan je (via vlaamsedebatwedstrijd.be) gratis de docentenhandleiding downloaden, met theorie, achtergrondinformatie en activerende leervormen om met debat in de klas aan de slag te gaan.

Inschrijven kost helemaal niks.
Wil je op de hoogte blijven van alle debat-nieuws? Like dan de Facebookpagina van De Vlaamse Debatwedstrijd.

Check hier onze docentenhandleiding!

Info voor jongeren

Ben jij een kritische geest? Een krak in het overtuigen? Een echte speurneus als het op bronnenonderzoek aankomt? Aarzel dan niet langer, stel je team samen en neem deel aan De Vlaamse Debatwedstrijd!

Hujo presenteert De Vlaamse Debatwedstrijd voor alle jongeren van 16 tot 18 jaar. In team neem je deel aan één of meerdere voorrondes, startende vanaf november. Elke voorronde is een competitie op zich, maar de beste teams stoten door naar de grote finale in de Vlaamse Debatwedstrijd en in de Benelux Debatcompetitie.

Inschrijven is volledig gratis!
Meer te weten komen? Check dan zeker de website. Je vindt er ook het reglement en allerlei tips and tricks, waardoor debatteren peanuts wordt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, like dan zeker de Facebookpagina van de Debatwedstrijd.

Check hier de infofiche voor deelnemers!

De Summer School

 • Vind jij debatteren een interessante methodiek om jongeren belangrijke vaardigheden aan te leren?
 • Wil je hier meer over weten of zelf mee aan de slag gaan?

Dan is de Summer School perfect voor jou!

Onze Summer School is dé workshopreeks voor alle leerkrachten, studenten lerarenopleiding en jeugdwerkers die zich willen storten in de wereld van debat, public speaking, argumentatie en méér!

De wat en de waarom

In onze Summer School dompelen we jou vier dagen lang onder in de wereld van het debatteren, zodat jij met praktische kennis en tools aan de slag kan in jouw klas of organisatie.

Je komt samen met andere Belgische en Nederlandse leerkrachten (in opleiding) en jeugdwerkers om te leren over de beginselen van het debatteren:

 • Hoe geef je een goede speech of presentatie?
 • Hoe beoordeel je een debat?
 • Hoe kan je zelf aan de slag gaan met jongeren en debat?

Via debat leren jongeren belangrijke vaardigheden aan, zoals spreken voor een publiek, informeren en onderzoeken, een mening vormen en verdedigen, respectvol luisteren, en zoveel meer.

Deze vaardigheden zijn nodig om sterk in hun schoenen te staan in een complexe en gepolariseerde samenleving. Bovendien zorgt debatteren voor meer zelfvertrouwen, zelfontplooiing en actief burgerschap.

De praktische kant van de zaak

 • Van 26 tem 29 juli 2023
 • In Hostel Den Draecke (Sint-Widostraat 11, 9000 Gent)
 • De Summer School kost €125 (dat is incl. overnachtingen, ontbijt, middageten én vieruurtje)
 • Sociaal en solidariteitstarief mogelijk
 • Voor leerkrachten, studenten lerarenopleiding en jeugdwerkers, én iedereen die goesting heeft om bij te leren

Bekijk hier enkele sfeerfoto’s van vorige edities.