Geleid bezoek aan Fedasil opvangcentrum Broechem

(initiatief door HV Schijnvallei i.s.m. Fedasil en Buurtcomité)

We schrijven eind december 2021. Er gaan weer alarmbellen af in de media: Fedasil bevindt zich opnieuw in crisis, meer bepaald in een ‘opvangcrisis’. De toestroom van asielzoekers is niet toegenomen, maar de wachttijden zijn te lang en het aantal beschikbare opvangplaatsen is te beperkt. 

Indien de Covid-19 maatregelen het toelaten, kun je op 16 februari van binnenuit kennismaken met de werking van een opvangcentrum en zijn bewoners. En HUJO zal ook aanwezig zijn ;)!

Geleid bezoek aan Fedasil opvangcentrum Broechem

Nieuwsgierig naar het leven in een opvangcentrum?

Het opvangcentrum in Broechem is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan zo’n 370 verzoekers. Het centrum bevindt zich in de vroegere Britse legerbasis en dit sinds september 2002.

Bijna 70 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren…. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen, zodat de bewoners hun tijd hier nuttig kunnen besteden. 

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en maken kennis met de werking van het opvangcentrum. Tijdens het bezoek krijg je ook antwoorden op al je vragen over asielkwesties. 

HV Schijnvallei en buurtcomité ‘Buren zonder grenzen’ organiseren ook activiteiten in en voor de bewoners van het asielcentrum en geïnteresseerde omwonenden. Ook daar ben je na je bezoek van harte welkom!

Praktisch:

  • Wanneer? Woensdag 16 februari 2022 – aanvang 14 uur
  • Waar? Afspraak aan de ingang van het opvangcentrum, Van den Nestlaan 104 – Broechem/Ranst (Googlemaps  )
  • Hoe deelnemen? Aanmelden verplicht via de ‘Doe Mee’ knop.
  • Inkom? gratis.
  • Opgelet! Het aantal plaatsen is beperkt. Wees er tijdig bij, deelname volgens tijdstip van aanmelding.
Onder voorbehoud van de dan geldende Covid maatregelen in het opvangcentrum.