Lokale groepen per provincie

ANTWERPEN

Mechelen

Melemo
Contactpersoon: Anne Longrée
contact via mail
contact via website

Fakkeltjesclub Melemo (Mechelse leerlingen Moraal) is er voor leerlingen zedenleer van 6 tot 12 jaar uit verschillende Mechelse scholen. De groep staat onder leiding van enkele leerkrachten moraal die jaarlijks een vijftal buitenschoolse activiteiten organiseren, zoals een uitstap naar Pairi Daiza, het bijwonen van een toneelvoorstelling of een bezoek aan het sportimonium te Hofstade. Daarnaast organiseren ze ook het Feest Vrijzinnige Jeugd en Lentefeest in de stad.

BRABANT

Klein Brabant

OVM Klein Brabant
Contactpersoon: Dave Van Bulck
contact via mail
contact via website

Klein Brabant is een oudervereniging voor de moraal (OVM). Ze bieden hun leden jaarlijks een (Hujo)weekend aan en organiseren sporadisch ook feesten en andere buitenschoolse activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar die zedenleer volgen in de omgeving van Bornem, Puurs en Sint-Amands. In 2013 organiseerden zij o.a. ‘OVM bakt’ in maart waar ze cupcakes leerden bakken en ‘party time’ (een kinderfuif), in juni.

BRUSSEL

Brussel

FJB Brussel
Contactpersoon: Veerle Devaster
contact via mail
contact via website

Deze lokale groep organiseert jaarlijks de ketjesdag en het Feest Vrijzinnige Jeugd in Brussel. De groep steunt op enkele leerkrachten zedenleer. Op de ketjesdag kunnen kinderen een hele namiddag deelnemen aan allerlei workshops zoals een theatervoorstelling, dansinitiatie, tekenwedstrijd en creaworkshop. Hier zijn jaarlijks zo’n 200-300 kinderen aanwezig.

LIMBURG

Leopoldsburg

HJ Leopoldsburg
Contactpersoon: Birgit Engelen
contact via mail
contact via website

Onze grootste Hujogroep is onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën (van gezinswerking, over de tieners en jongeren tot Humania (+-65 jaar)). Elke week vinden er activiteiten plaats zoals zeepkistenraces, sport-competities, spelletjesnamiddagen, Dj-workshops,… Ze trekken ook minstens 2 keer per jaar naar het buitenland en organiseren regelmatig weekends. Hun nieuwe jeugdhuis ‘Plug-in’ werd geopend in maart 2012 . Het hoogtepunt van het jaar is echter ‘Pukkelpop’ waar bijna alle leden van HJ Leopoldsburg aan meewerken. Pukkelpop is trouwens destijds ontstaan vanuit de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg.

Sint-Truiden

HU!DA Sint-Truiden
Contactpersoon: Marijn Ghys
contact via mail
contact via website

Dit is een jongerengroep uit Sint-Truiden. Ze uiten zich als humanistische jongeren (De naam Hu!Da betekent Humanistische Jongeren Denken Anders) en proberen dit te verweven in al hun activiteiten.
Hu!Da organiseert uitstapjes, caféavonden, fuiven en andere leuke activiteiten. Hun grootste evenement is ongetwijfeld Hu!Da Festival. Dit is een voetbaltoernooi gecombineerd met een dagfestival dat jaarlijks eind juni wordt georganiseerd om te ontspannen na de examens. Recent werden ze zelfs uitgeroepen tot meer verdienstelijke Truiense vereniging!

Hasselt

Hujo Hasselt -Tijl Uilenspiegel
Contactpersoon: Robbie Courtois
contact via mail
contact via website

De humanistische jongeren van Hujo Hasselt zijn leerlingen uit het Koninklijk Technisch Atheneum Hasselt o.l.v. enkele leerkrachten zedenleer. Hujo Hasselt heeft een lange traditie van werken aan burgerzin. Zo wordt er bvb tijdens verkiezingsjaren telkens een politiek debat en een simulatie van de stembusgang georganiseerd. Ook wordt jaarlijks het fort van Breendonk bezocht. In 2012 werkte Hujo Hasselt mee aan het project ‘De Trein der 1000’. Bij dit project trokken duizend jongeren uit heel Europa, waaronder ook leden van Hujo Hasselt, met de trein naar de concentratiekampen in Polen vergezeld van de laatste overlevenden.

OOST-VLAANDEREN

Ronse – Gent

Vzw Culture Ark
Contactpersoon: Kinnie De Beule
contact via mail
contact via website

Dit is een groep (18-30 jaar) met afdelingen in Gent en Ronse die socio-culturele jongerenactiviteiten organiseert. Ze bezetten het cultureel vrijhuis ‘De Living’ in Ronse waar elk weekend leuke workshops en activiteiten plaatsvinden zoals gezelschapsspelen, spelletjeszondagen, kaarsenworkshops en vele anderen. Sinds begin 2014 zijn ze een groot schip in Gent aan het restaureren om ook hier een dergelijke werking op te starten.

Overmere

Mikadoo
Contactpersoon: Bill Holmes
contact via mail
contact via website

Mikadoo stelt zich als doel, leuke, originele en ontspannende vakanties te brengen op maat gesneden voor alle kinderen tussen 6 en 14 jaar. Net dat tikkeltje gekker, in een familiale sfeer en dat met een geheel eigen stijl waarbij kinderen centraal staan.
Ze trekken elk jaar naar kasteel ‘La Diglette’ te midden van de bossen van St.-Hubert.

WEST-VLAANDEREN

Kortrijk

Polyfinario Vzw
Contactpersoon: Verfaille Rolande
contact via mail
contact via website

Polyfinario is een grote vereniging voor kinderen en jongeren van 6-18 jaar met leerkrachten zedenleer die de kar trekken. Hun doelstelling luidt: ‘kinderen leren omgaan met vrijheid, met zelfstandigheid, in groepsverband leren leven zonder de ander volledig te beheersen noch zichzelf te begraven’. Met behulp van vrijwilligers en animatoren organiseren ze jaarlijks enkele vakanties en kampen maar ook trefdagen zoals de Kidsday of een quizavond.

Oostende

VJOC De Kim
Contactpersoon: Davy Van Hee
contact via mail
contact via website

De Kim is een jeugdhuiswerking die al sinds 1963 bestaat en een lange traditie heeft. Het Vrijzinnig Jongeren Ontmoetingscentrum biedt een thuis aan de Oostendse jongeren die hier naar hartelust kunnen gamen, een filmpje kijken, kickeren of gewoon chillen in de zetels. Voor een babbel kunnen ze terecht bij de twee professionele werkkrachten.

Waregem

JUMP! Waregem
Contactpersoon: Michel Van Rie
contact via mail
contact via website

Dit is een jeugdvereniging van jongeren die maandelijks een café openhoudt in het vrijzinnig centrum Poincaré te Waregem. In 2010 zijn ze naar Polen geweest op internationale uitwisseling. Ze bieden een verscheidenheid aan activiteiten aan zoals film, debat of een quiz. Ze organiseren sporadisch ook dagactiviteiten, zoals een jaarlijkse afvaart van de Lesse.