[UPDATE] Straffe lespakketten voor leerkrachten

Vorig jaar werken we samen met Nieuws in de Klas (en nog een aantal andere organisaties) om drie gloednieuwe projecten (voor leerlingen uit het secundair onderwijs) uit te denken: Nieuwsmakers, Feitencheckers en Opiniemakers. Daarmee kan in elke graad gewerkt worden aan kritische vaardigheden zoals omgaan met nieuws, online informatie en meningen vormen.

Dit jaar kregen ze een update!

[UPDATE] Straffe lespakketten voor leerkrachten

Drie graden, drie projecten

Samen met Mediawijs, Mediaraven en StampMedia, ontwikkelden we drie nieuwe leertrajecten voor het secundair onderwijs. Voor de eerste graad is er Nieuwsmakers, voor de tweede graad is er Feitencheckers, voor de derde graad Opiniemakers.

Aan de hand van filmpjes met theorie, online oefeningen en opdrachten leren jongeren op een actieve manier hoe ze kritisch moeten omgaan met nieuws, online informatie en meningen. De drie trajecten volgen de groeilijn nieuws- en informatiegeletterdheid van Nieuws in de Klas.

Wat mag je verwachten?

Elk project bestaat uit vijf modules en is op dezelfde manier opgebouwd:

  • Online video’s met bijhorende online oefeningen die leerlingen thuis of in de klas kunnen doorlopen.
  • Verschillende methodieken voor in de klas om met je leerlingen op een actieve manier aan de slag te gaan met één van de inzichten uit elke module. 
  • Achtergrondinformatie en lesflitsen met extra inspiratie.
  • En veel meer!

👇

Nieuwsmakers [eerste graad]

Van zodra we wakker worden tot we gaan slapen is er nieuws. Maar wat is nieuws eigenlijk? Wanneer is iets nieuwswaardig? Wat doet een journalist juist? En hoe wordt nieuws gemaakt? Met het Nieuwsmakers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen zelf omtoveren tot echte journalisten.

Feitencheckers [tweede graad]

Niet alle informatie die online verschijnt klopt altijd, of is even betrouwbaar. Wat is desinformatie? Hoe herken je het? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

Opiniemakers [derde graad]

Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je samen met je leerlingen een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Mediaraven, StampMedia en Hujo.